måndag 31 maj 2010

Gott bröd

Sist jag var på Konsum hade de det här goda brödet. Grovt och litet sötat. Jättegott med ost och en hög med grönsaker.

Bondenärahyllan

Gillar Bondenärahyllan skarpt också. Mjöl och kex från Berglunds, honung, marmelad, ekologiska krämer, allt möjligt. Jätteglad att den finns. Heja!

Hyllorna på Konsum

Det finns hyllor på vår lokala Konsumbutik som jag älskar. Den här hylla som kallar jag för invandrarhyllan (ser det som en positiv grej), för utan alla människor som flyttar hit från andra länder med en massa intressant mat skulle vi inte ha den här spännande hyllan. Jag kan stå och klämma och läsa en lång stund och försöka klura ut vad det är för något i alla burkar och paket. Vad är "sumak", till exempel? Och vad är egentligen det där i plastburkar som är gjort på sesampasta och socker? Är det en efterrätt? Nötpåsarna från Sevan är billiga, de köper jag alltid, och det svarta teet med kardemumma är jättegott. Och tack och lov så finns där nu vindolmar på burk, så det slipper jag åka flera mil för att handla. Det är en perfekt lunch, vindolmar, ett berg med hummus, tzatsiki och en god sallad. Skall så småningom prova allt i alla burkar, men jag vill ha litet vägledning från någon kunnig. Jag skulle gärna vilja att de sålde labna, en libanesisk yoghurt, men jag har inte hittat det. Vill gärna ha tips om var det finns att köpa.

lördag 29 maj 2010

Glömda marängen

Det här är också ett Hiram-recept. Hiram hävdar att man skall glömma marängen i ugnen, för då blir den extra god.

5 äggvitor
1/2 tsk bakpulver
3 1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitorna hårt. Blanda bakpulvret i sockret och skär ned det i äggvitan. Fyll marängmassan i en smord rund form. Gör en grop i mitten med en sked och dra massan uppåt kanterna. Ställ in formen i ugnen. Stäng av värmen efter några minuter. Glöm kvar marängen till nästa dag.

Punschrulltårta

Nu börjar sommarkalasen. Vad sägs om en smarrig punschrulltårta till mormors 80-årspartaj? Den gör verkligen skäl för namnet, för det är punsch både i smet och fyllning. Och punsch är kanske det enda roliga din mormor har. Jag tycker punschen har hamnat litet i skymundan. När jag läste i Uppsala satt vi på nationerna och skrek -VAR ÄR PUNSCHEN? Och så sjöng vi om den immiga punschen som skulle komma snart. Det var tider det. Det här är ett recept från den legendariska Hiram.

Punschrulltårta

3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk punsch
1 1/2 msk mjölk

Fyllning: 200 g smör eller philadelphiaost
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
5 cl punsch

Vispa ägg med socker pösigt. Rör i vetemjöl blandat med bakpulver. Tillsätt punsch och mjölk. Bred ut i en avlång fyrkant på ett bakplåtspapper och grädda i 5 minuter i 250 grader.
Stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper. Låt den bli kall innan den breds med fyllningen och rullas samman och läggs svalt. Strax före servering pudras rulltårtan med florsocker.

Fyllningen: Rör smör eller philadelphiaost kraftigt med florsocker, en rumsvarm äggula samt rumsvarm punsch.

Sallad på palsternacka och valnötter

Riv önskad mängd tvättad och skalad palsternacka. Blanda i valnötskärnor och tillsätt någon valfri, god dressing.

En idyll i Torsåker












Vi var hembjudna till Åke och Maria i Torsåker. De bor otroligt vackert i Marias föräldrahem, i en sluttning ner mot vidsträckta åkrar, en fågelsjö och vägen som går vidare ned genom Bergslagen. Det var regntungt i dag och på åkern låg ett hundratal vita sångsvanar och myste bland alla maskrosorna.
Det är en vacker gård och den är mycket välskött. Man kunde gå omkring och säga "Ooooo" och Aaaaah" en lång stund. Vi fick jättegott hembakt fika, limpa med nötter och bär, smör, ost, sockerkaka, bullar och småkakor. Trevlig utflykt och trevligt sällskap. Här följer en bildkavalkad av detaljer från deras fina gård.

Folkdans på Gammelgården




Det var folkdans och folkmusik också på Gammelgården i Ovansjö. Riktigt trevlig kväll. Det var också dans kring midsommarstången. Gästerna från Spanien, Tjeckien och Italien såg rätt chockade och konfunderade ut när alla plötsligt började gråta hejvilt och skratta hysteriskt. Det var naturligtvis "Räven raskar över isen". Det var rätt kul.

Rulltårtans färd till hembygdsgården




De har haft utländska gäster på skolan den här veckan, från Spanien, Tjeckien och Storbritannien. Därför skulle det firas svensk midsommar på hembygdsgården så att de skulle få se hur det går till. De skulle bli storfika. Föräldrarna har bakat. Jag hade aldrig bakat rulltårta, men jag tog på mig att göra det. Det var ganska lätt, men hade inte en annan mamma, Satu, informerat mig om att man skulle pensla bakplåtspapperet med vatten innan man drog bort det från rulltårtan så hade det nog inte blivit något, för papperet satt fast väldigt. Men det gick fint, förutom att jag hade tänkt ha i vispad grädde, och sedan läste jag att man skulle rulla medan den var varm, och grädden var inte vispad, så det gick inte.
Bordet med kaffebröd på Gammelgården var imponerande. Och man var så sugen på fika efter en lång stund med folkdans så alla bara störtade fram. Se själva så många sorter.



fredag 28 maj 2010

Sahflor's skafferi



Sahflor's skafferi. Den bästa lunchrestaurangen i Gävle. Alltid knökfullt så man måste vara där vid elva. Buffé, ekologiskt, hembakt bröd, jättegod vällagad mat som känns nyttig. Ulli och jag var där och vi fick en smaskig falukorvslåda, god grönsallad och grovt rågbröd.Vi satt i soffan och goffade i oss. Och pratade.

Den fina burken

Det här är en av mina finaste burkar. Den köpte jag på en loppis för några år sedan. Den kommer ursprungligen ifrån AB Svenska Karamellfabriken i Gävle. Undrar jag vad det var för slags karameller i den? Vi har kex i den. Det är så bra att ha alla kex på ett ställe, och så håller de sig torra och spröda. Jag skulle kunna tänka mig att ha skorpor i den också. Den får byta plats emellanåt. Just nu står den i skafferiet.

Lyktor i Edsbyn


Jag skrev nyss om min dragning till lyktor. Jag var i Edsbyn i tisdags och åt lunch på grillen och köpte en påse spelkulor till Lill-M. Där fanns ett fönster fullt med lyktor. Vad är det som gör att jag bara måste gå fram och stirra och sedan fotografera fast bilderna blir otroligt flummiga eftersom allt utanför speglas i fönstret? Nåja, nu är det gjort. Fast man kanske borde söka för det.

Annas höns



Var hos Anna i Hagaström och tittade på hennes nya höns. Det är den Anna som hålls med Hamres hemliga pepparkaksrecept. Fem stycken Hedemorahöns har Anna. Jättefina färger på dessa eminenta fåglar. Våra höns är ju bruna allihop och lika som blåbär. Anna var glad för de hade lagt tre ägg den dagen. Det blir en fin sommar det i Hagaström med hemvärpta frukostägg varje morron.

tisdag 25 maj 2010

Tunnbrödrulle

Var i Edsbyn i dag och åt en gravt försenad lunch. Min desperation och överdrivna hunger drev mig till grillen. Sibylla. Snubblade in och hasplade ur mig att jag ville ha en tunnbrödrulle. Sedan tänkte jag - Nej! Jag vill väl inte ha nån tunnbrödrulle, men då var den nästan klar, och inte är jag den som bråkar. Det var gott! Jag satt i bilen och åt och läste Plaza kvinna, och det kändes väldigt mondänt, hela konceptet. En kopp halvvidrigt kaffe efteråt i mugg med lock. Myyyysigt!

The lovage

Libbstickan är helt bortglömd och går inte att köpa i affärerna. En sån bra krydda. Funderar på om man skulle kunna kränga små buketter libbsticka till Bondenära med en liten informationslapp där det står hur man använder den. För att sprida budskapet, liksom. Den är som en blandning mellan persilja och selleri, ungefär. Finns plantor på välsorterade plantskolor.
På engelska heter den lovage, visst låter det vackert?

Gräslök!

Gräslöken! Den växer som tusan. Blir litet stressad. Måste lägga den på fisk, i såser, i kryddblandningar, men vad mer? Vill gärna ha tips om vad man kan göra med gräslök. Skriv!

Hortensiaprakt

Var hos Bosse och Cissi en sväng. De har en hortensiatapet i matvrån. Cissi hade ställt en blå och grön hortensia på bordet i en fin kruka. Himla fint tyckte jag. Därför var jag tvungen att ta en bild.

måndag 24 maj 2010

Kryddolja på raps

Ett reportage om rapsolja i Coop Med Mera-tidningen. Först skulle man vispa grädde hårt så det blev smör, sedan skulle man blanda det med rapsolja och salta en aning. Jättegott nötigt smör. Sedan skulle man å andra sidan blanda rapsolja med rostade hasselnötter, vaniljstång, stjärnanis, kardemumma och kanelstång och värma oljan litet. Jag kan ju aldrig låta bli sådant där, måste bara prova. Lite addictive, so to speak. Vilken doft i köket! Den där oljan har jag haft i bulldeg, bröddeg, efterrätter, såser, vaniljglass, allt möjligt. Kan vara värt att prova. En billig men långvarig upplevelse.

Tulpaner igen


Måste bara lägga ut två tulpanbilder. Man blir så uppåt när de finns överallt i trädgården. Härnäst är det akvileja (min favorit tillsammans med rosorna) och jättevallmo. Och lupiner! Dem kan vi nästan gödsla med. Håller dem kort, de får inte föröka sig mer nu. Och den där j-a knölklockan. En av mina få fiender. Kommer mer om den.

Ett milt lyktvansinne

Varför blir jag så knäpp när jag ser en lykta? Kan inte låta bli dem i affärerna. Får hallucinationer om en mörk sommarkväll i bersån eller i trädgården, och jag har ställt ut lyktor litet hemtrevligt överallt. Det blir ju aldrig riktigt så eftersom det är ljust så länge och för att jag har en sexåring som vaknar 06.15 varje dag, ur som skur. Man är liksom för trött för att sitta ute och uggla tills det är kolmörkt. Men på kräftpremiären, då brukar det vara Cityfest i Gävle, och då ligger vårt samhälle kav lugnt, inte en moped inom hörhåll. Då njuter vi av friden och sätter oss i bersån när barnet somnat och festar på en rejäl hög med kräftor. Och då åker lyktorna fram! På julen passar jag också på. Däremellan är det liksom litet ansträngande att gå och tända alla lyktorna. Men jag måste köpa några nya varje år, och jag måste bara fingra en stund på dem i affärerna.

von Fersen


Vad hände med den där färsen? Den blev först en liten käck förrätt som tartar på rostat bröd med en kvist basilika, vilket var häpnadsväckande passande. Sedan blev den till välsmakande biffar med tagliatelle och broccoli. En schysst söndagsmiddag. Jaa, han är duktig, min man.

Dubbel glädje

Lantliv kommer ut i en specialupplaga om mat och vin. Dubbelt så kul. Jättefina bilder, fantastiska recept, riktigt somrigt och härligt. Får en massa funderingar om att ställa till med sommarkalas, för några kompisar man inte träffat på ett tag. Sitta ute och grilla och dricka vin tills det blir så där lite rått så man får dra över sig en filt.

söndag 23 maj 2010

Mangoldgratäng med grillad rödtunga

Så mangoldfrö nu om du har balkong eller land. När mangolden vuxit upp och det är en vacker sommareftermiddag åker du och köper en rejäl bit nyfångad rödtunga. Sätt ugnen på 200 grader. Tänd utegrillen. Skörda mangold och lägg i en ugnssäker form. Häll över en röra med lika delar keso och crème fraîche kryddad med salt, peppar, litet citronsaft och massor med basilika. Grädda i ugnen cirka 15 minuter i 200 grader.

Rödtungan oljas, saltas lätt och peppras och läggs på het grill. Servera med mangoldlådan, färskpotatis och eventuellt crème fraîche, senap, citron och hackad citronmeliss.

Bröd med jordnötssmör

3 limpor

Receptet är brittiskt, därför är allt baserat på tekoppar. Man får prova sig fram litet.

Blanda

2 1/2 tekopp (tk) ljummet vatten
50 g jäst
1/4 tk mjölk
1/4 tk jordnötssmör (fint ekologiskt utan härdat fett finns på Coop)
1/4 tk sirap
1 1/2 tsk salt
6 1/2 tk grahamsmjöl
4 msk sojamjöl

Blanda och låt jäsa ordentligt. Grädda vid 175 grader i 40 minuter.

Bovetebullar

48 stycken

1 l kokande vatten
3 dl bovetekross
3 dl vetekross
om man vill, 1 dl russin
3 dl hett vatten
50 g jäst
1 msk salt
1/2 dl olja
1 dl krossat linfrö
1 l grahamsmjöl
cirka 1 l lantvetemjöl

1. Koka upp 1 l vatten i en stor gryta. Slå i bovetekross, vetekross ( och ev. russin). Lägg på locket och låt det stå över natten eller några timmar.
2. Slå 3 dl hett vatten i grytan. Det skall bli en ljummen blandning. Smula ned jästen och rör tills den löser sig.
3. Tillsätt alla övriga ingredienser. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa en timme.
4. Knåda degen. Dela den i sex delar och forma till längder. Skär varje längd i 8 bitar.
5. Forma till avlånga bullar och lägg dem på plåt.
6. Låt jäsa i 45 minuter. Gräddas på mittfalsen i 10 minuter, i 250 grader. Låt svalna under duk. Delas mitt itu vid servering.

M och nötfärsen


Nu är det nötfärsbiffar på gång i köket. Så här ser smeten ut. Vitlök, rosmarin, dragon och gräslök säger han att det är i. Vidare rapport följer.

Fiiiin fruktsallad

Varför inte satsa på en god fruktsallad efter middagen? Den garanterat nyttigaste och fräschaste efterrätten.

8 portioner


1,5 dl rostade jordnötter

1, 5 dl rostade solrosfrön

2 skivade bananer

1 skuren apelsin

2 skivade persikor

2 dl kärnfria druvor

1/2 dl russin (om man vill, jag har litet russinfobi, så jag utesluter dem)

1/2 kokosnöt i bitar, eller kokosflingor, finns ex. på Willys hälsogodisavdelning

2-4 msk rinnande honung

saften av 1 citron

10-15 färska hackade myntablad


Fiffigt värre är att rosta en massa frön och nötter och ha på burk i skafferiet. Bara att hälla i musli, på filen, på sallader eller i gröten.

Jordnöts- och sesamfärs

4 portioner



1 tk (tekopp) soja-sesam-jordnötspasta (se föregående inlägg)
2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
1/2 finhackad liten lök
1 ägg
en liten nypa salt
1 tk krossat ekologiskt vete, brynt tillsammans med
8 stora hackade champinjoner

Blanda pastan med vitlök, lök och ägg. Rör ned den omsorgsfullt i vete- och svampblandningen. Packa färsen hårt i en smord form. Lägg ev. folie eller bakplåtspapper i botten. Ugnsstek i 175 grader i 25 minuter.

Servera med en sås gjord på
2 dl crème fraîche
2 msk finriven lök
salt och peppar
massor av finhackad persilja

Såsen kan kokas ihop eller serveras kall. Om man kokar den fräser man löken först i litet olja och häller sedan på crème fraîche. Varför inte servera med exempelvis ugnsrostade grönsaker och rotfrukter?

Pasta av soja, sesam och jordnötter

Här är något för vegetarianer och den som vill äta litet mera nyttigt.
Blir cirka 2 tekoppar (typiskt brittiskt recept):

1/2 tk (tekoppar) sojamjöl rostas i en torr panna tills det är ljusbrunt. Blandas med 1/8 tk rostat sesammjöl och 1/2 tk jordnötssmör samt en nypa salt. Tillsätt så mycket vatten att pastan blir bredbar.

Den kan bredas på rågbröd och gratineras lätt med skivade tomater eller sötas med fruktjuice eller honung. Den kan också tunnas ut med någon god dressing och användas som vegetarisk sås eller salladssås.

Liljelöken


Satte en liljelök i höstas som skulle blomma vid jul, hade jag tänkt. Jag visste inte att det skulle ta sådan tid för den där att blomma. Blommorna sprack ut härom dagen. Den doftar nästan på ett bedövande sätt. Den är vacker!

Turkish delight


Turkiskt godis är jättegott. Just nu har vi den här rosa asken hemma, det är något slags marmeladbitar med valnötter inuti. Det finns en annan sort som i princip bara består av söta vita trådar, men den vet jag inte vad den heter. På baksidan är det en bild av Hagia Sofia. Den läste man ju om när man läste konsthistoria, men jag har aldrig varit där. Om Turkiet ändrar sin politik när det gäller kurderna kanske jag åker dit någon gång. Och äter godis.

Tittade på innehållsförteckningen. Det är 8% fett, 5 % kolhydrater, 6 g socker och 1 g protein per 100 gram. Men vad är resten för något? De övriga 80 procenten? Är det fibrer eller? Och det framgår heller inte vad det är för råvaror i. Väldigt konfunderande. Måste nog ta en bara för att pigga upp mig...

De här askarna finns exempelvis på Coop Stormarknad, på hyllan för utländsk mat. Där finns det mycket spännande. Det kan bli ett helt inlägg bara om det någon gång.

Pizza hemma lördag kväll


Det blev deg och tomatsås över från tjejmiddagen. Det blev en pizza med salsiccia, bacon, massor av svarta oliver, extra vitlök, mozzarella och ruccola. Vi tog ett glas Turner's reef till. En skön lördagkväll. Inget annat särskilt hände. Jäkligt skönt att göra vad som faller en in.