tisdag 30 november 2010

Eld i trädgården


När jag kom hem hade familjen tänt eldkorgen i trädgården och snön skimrade vit i träden. Det var väldigt fint. Det blir litet sånt i jul också.

En mysdag i Falun











Vi träffades i Falun, Mimmi, Ann-Helene, Anna och jag. Vi brukar träffas emellanåt i olika städer och drälla, shoppa, äta och fika. Den här dagen var inget undantag. Lördagen före första advent. Jag stod och väntade på tåget och det yrde snö och var alldeles vitt. När vi kom av tåget var allt stängt, så vi gick till cafeet i gränden vid kyrkan och fick en macka och en kaffe, och fick värma oss, för det var polartemperatur ute och blåste isande vindar. Sedan inträffade ett seriöst drällande fram till halvett-tiden, då Anna sade ifrån att det var dags för mat. American Pizza ligger så lägligt till just i Falun. Jag slog till på en El Taco, och det var hysteriskt gott när man var hungrig och frusen och sugen på fett och kolhydrater. Efter några timmars drällande till tog vi en fika inne på gallerian nedanför kyrkan. Har glömt vad den heter, men det låter italienskt och börjar på P. En jättegod brownie och en stoooor latte. Var tvungen att fotografera disken med alla fina tårtor, munkar och bakelser. Jag fick några julklappar handlade. Jag gjorde även ett riktigt kap på Myrorna: en tjock vacker yllekappa, tillverkad i Skottland (borgar för kvalitet), med pälskrage och fodrad med ett tunt fint skinn som liknar kanin. Den måste sys in på ett par ställen, men den kommer att bli jättebra. Jag gillar verkligen Falun (min födelsestad). Det är lagom stort, mysigt och en bra atmosfär. Åker nog tillbaka under jullovet och kollar in rean.

Första adventsfikat

Lill-M och jag ensamma hemma i advent. Trädgården tung av snö. Glögg och pepparkakor på en bricka. Då infann sig den där mysiga adventsstämningen. Jag fick Blossas lättglögg med saffran och Lill-M fick ekologisk alkoholfri svartvinbärsglögg från Konsum.

fredag 26 november 2010

Den barmhärtiga snön

En bra grej med all snö är att den lägger ett förmildrande täcke över det som vi inte hunnit plocka undan från trädgården. De där vinterdäcken som skulle slängas till exempel. Grejerna blir också mycket snyggare med litet snöglasyr. De gamla hinkarna t.ex. Men till våren, då blir det mindre roligt.

Advent på söndag!


Äntligen kommer den första adventshelgen! Det är jättejobbigt att släpa fram alla julgrejerna och klättra omkring och sätta upp stjärnpr, men när det är klart så känns det ju riktigt bra. Det blir svårt att hämta mossa i år bara, med tanke på alla snö. Vi har i alla fall en del granris hemma. En fördel med att leva med en trädfällare.

söndag 14 november 2010

Lavndel i kruka till advent

Tog in en lavendel och satte i en kruka. Det kommer att bli fint i advent tillsammans med en amaryllis eller några tazetter. Man kan lägga litet mossa i krukan och pynta litet. Ett par äpplen eller så.

Vinterns goda ting


Måste säga att om ni inte har den här boken av Anna och Fanny Bergenström, så skaffa den. Massor av underbara recept, vackra bilder, inspiration. Jag bläddrar i den varje dag just nu.

Polska fruar?

Nu har Google lagt in en annons här om var man kan hitta polska fruar. Är det verkligen sådana annonser jag vill ha på bloggen? Får nog närma mig Google och diskutera saken. Vill inte ha något slags kontaktannonser här. Jag måste bara ta reda på var man styr upp detta någonstans. Får gå in på Adsense. Annars går det faktiskt att maila till Google. Jag har hittat adressen.

En fåtölj till advent

Jag försöker påminna mig själv om att jag skall ta mig tid att sitta och läsa en god bok i advent också, och inte bara rusa runt och baka och lägga in sill. Jag har bullat upp med fårskinn, kudde och filt i den här loppisfåtöljen. Det gör inget om det inte blir någon knäck. Man kan köpa knäck och kakor. Bättre det än att dra på sig en hjärtattack. Man gör det man orkar och tycker är kul. Eller hur?

Nötter


Det är något med nötter, förutom att de är mycket goda och användbara och dessutom nyttiga. De är snygga! Det finns inget som inte blir snyggare med en handfull nötter uppepå. Eller i. När man skär bröd och man ser de halva hasselnötterna skymta, som i den här bilden ur Anna och Fanny Bergenströms Vinterns goda ting. Sedan gillar jag att ha grejer framme till jul som är naturliga och inte pråliga. Då passar nötter bra. Och nu när jag undviker socker så blir det troligen en hel del nötter i stället för julgodis. Jag kommer att göra godis, men jag skall inte äta så mycket som jag brukar. Det är kul att bjuda!

Vinterkalas!




Det är titeln på en av mina favoritböcker så här års. Den är skriven och fotograferad av Hannu Sarenström. Vill man ha en hel hög med riktigt traditionella recept på rejäl höstmat, julmat, kaffebröd och alla jultillbehör så är detta den rätta boken. Hannu Sarenströms bilder är otroligt fina. Man kommer i julstämning direkt när man öppnar den. En bra julklapp eller höstpresent.