måndag 20 december 2010

En tur till Saffhlors i juletid


När det lackar mot jul måste man ta sig en tur till Saffhlors Skafferi. Man jobbar sista dagen på kontoret och så går man så att man lagom hinner in dit för att handla litet smått och gott. Det är många andra som är av samma åsikt, så det var rätt trångt och svettigt där inne. Men jag roffade i alla fall åt mig

1. En strut med getmesetryffel från Åre Chokladfabrik.


2. En dito God Jul-tryffel från samma fabrik.


3. En påse pepparkakste som jag har för avsikt att ge bort till någon som varit snäll och exempelvis brutit foten.


4. En stor zinkhink för facila 60 kronor som jag tänker sätta den stora enen i som vi har i trappen. Perfekt.


5. Och: den egentliga orsaken till att jag gick dit från början: en burk med Brunkullans svarta chai-te. Så j-a mumsigt.


Tryffeln åker fram på juldagen, till fikastunden. Teet gör man en stor kanna på på julaftons kväll. Det blir mysigt. Det har varit en lång och slitsam höst. Jag tror att alla mina kompisar på jobbet håller med mig om det.

söndag 19 december 2010

Påhittat julgodis

När jag skrev det där om brödet kom jag på att det kunde vara gott att göra julgodis med just choklad, fikon, tranbär, nötter, kanel och kardemumma. Man smälter väl i så fall mörk eller ljus choklad och rör ned allt det andra, klickar ut på plåtar och låter stelna. Eller så skivar man mandelmassa, doppar i choklad med kryddor i, lägger på plåt och strör sedan över hackade fikon, tranbär och nötter. Det finns många varianter. Det verkar som om det går rätt fort också.

Ett fruktbröd igen



Bakade ett kryddbröd till i dag. Samma princip som förra gången, men det blev litet valnötter, tranbär, kanel och kardemumma i det också. Det skall vi ha till glögg, juligt chai-te, grönmögelost och brietårta med täcke av philadelphiaost, hackade torkade tranbär, fikon, nötter och kanel. Och fikonmarmelad med choklad. Hoeng har också en kanongod camembert med tranbär i som kunde vara mumsig till. Problemet är egentligen att välja. Man vill ha med allt men det finns ingen möjlighet att orka äta upp det. Ett typiskt i-landsproblem!

lördag 18 december 2010

Julbullar med pekannötter, kanel och frosting




Jag har upptäckt Rachel Allens bakningsprogram på TV8. Hon gör ofta väldigt smarriga saker. Programmen kan ses på TV8play. Hon gjorde en så goda bullar härom dagen. Man lägger ihop bullar i en form ungefär som en butterkaka, men det är en julfyllning med kanel, smör och pekannötter. Den kommer jag att baka i mellandagarna om jag känner mig pigg.



Amerikanska julbullar med pekannötter och kanel


Fyllning:
2-3 dl rostade och hackade pekannötter
100 g smör
1 tsk kanel (jag skulle nog ta 2, jag gillar när det är mycket kryddor i)
100 g socker


Deg:
375 g vetemjöl
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
25 g (ca i msk) socker
50 g smör i bitar
1 ägg
2 dl mjölk


Sätt ugnen på 230 grader. Smörj en spännform med cirka 25 cm's diameter. Gör fyllningen först. Rör ihop smör och kanel tills det är mjukt. Tillsätt socker. Rör litet till, häll sedan ned nötterna och rör om igen.


Blanda ihop mjölet, kanelen, bakpulvret och sockret. Arbeta sedan in smöret med fingrarna. Knäck ett ägg i en annan bunke och vispa med mjölken. Blanda ned mjölblandningen. Det skall bli en mjuk och kladdig deg. Häll ut på bakbordet och kavla försiktigt ut till en rektangel. Bred över fyllningen. Rulla upp degen på längden mot dig. Pudra med mjöl om det är för kladdigt.


Skär längden i tolv bitar, cirka en centimeter tjocka. Lägg dem i formen med snittytan uppåt. Sätt in formen i ugnen och grädda i cirka 10 minuter. Om du har 200 graders ugnsvärme gräddar du i 25 minuter. Kakan skall vara hög, gyllenbrun och genomgräddad.


Sist ringlar man över glasyr. Rachel Allen använde 75 g florsocker som rördes ned i kokande vatten. Jag tycker det är litet för sockrigt, så jag kommer nog att göra frosting med philadelhiaost i stället, och krydda den med litet extra kanel. Det blir till att prova sig fram.


Varför kan inte anglosaxerna gå över till att mäta saker till recept i stället för att väga? Man måste stå och väga upp 375 g vetemjöl. Det är ju så mycket lättare att mäta med ett mått. Det står ju också sällan på paketet hur mycket ex. 100 g är i deciliter. Men det tillhör britternas avväpnande charm att göra allt på ett litet extra krångligt sätt.


Om jag hade lust skulle jag nog byta ut kanelen mot nystött kardemumma. Det kunde nog också bli väldigt gott.

fredag 17 december 2010

Innemys när det yr snö ute


Hämtade barnet från skolan mitt på dagen. Hon var blöt och frös. Vi lullade hem genom snöovädret. När vi kom in i värmen fick hon lägga sig under ett täcke i soffan framför TV:n och så gjorde jag varm choklad och skickade med ett par pepparkakor. Nu har det varit alldeles lugnt en lång stund, och jag har suttit och jobbat med en rapport sedan dess. Det är bra skönt att ha ett hus att krypa in i.

torsdag 16 december 2010

Samurajnudlar på Östasiatiska




Före Kafferepet och en del härjande kring Kungsans statyer i snöstormen var vi och besäg Terrakottaarmén. En magisk upplevelse. Vi skulle äta där också. Vi tog samurajnudlar, en kall rätt med nudlar, tofu, grönsaker och kött. Köttet var marinerat i wasabi och litet andra grejer. Sesamfrön var strödda ovanpå. Jag tycket det var rätt så gott, men min kompis Maria tyckte det var så vidrigt att hon gick och slängde alltihop mitt framför näsan på personalen. Hur olika kan det inte vara. Men det är klart att det hade väl varit gott med någon varm mat en sådan här dag.




Kafferep på Ferlins gata





Vi hann med en sväng på Kafferepet vid Klara kyrka efter det att vi hälsat på Nils Ferlin. De har en del fina grejer där i montrarna. De har chokladbiskvier som är stora som mindre kinesiska risodlarhattar, minst 1 decimeter breda. Jag åt en Napoleon. Det gör jag alltid när jag fikar där, det har blivit en tradition. Perfekt för mig som verkligen gillar grädde. Jobbarkompisen åt en kardemummabulle som enligt uppgift var mycket god.

Marsipanbåten i huvudstaden!

Vi var på möte på ämbetet i dag, jag och mina arbetskamrater. Efter mötet skulle vi skynda oss till Östasiatiska för att se Terrakottaarmén. Vi gick längs Strandvägen bort mot Nybroplan i snöovädret. Vid Nybrokajen upptäckte jag Marsipanbåten, en båt full av marsipan och choklad utsänd från Marsipangården i Trosa, denna underbara, overkliga plats. Den låg och skvalpade där, så vacker och mysig. Det fanns inte tid att gå in, men hittar jag den igen när jag åker nästa gång så skall det handlas! En mysupplevelse i advent.

onsdag 15 december 2010

Kaukasisk kyckling till jul



Köpte en kokbok från 80-talet på antikvariatet på stationen i Storvik. Det är en hel serie som förlaget Forum gav ut. Jag hade redan böckerna om fransk, provencalsk och italiensk mat. Och så hittade jag den här! Med kaukasisk mat menar författarna mat från Armenien, Azerbadjan och Georgien. Ett något bortglömt kök, inser man. Men massor med goda recept och de flesta huvudrätterna med hyfsat lågt GI. Jättespännande. En ny värld att upptäcka. Här är en enkel rätt som passar bra att laga på jullovet, när man tröttnat på skinkan.


Kyckling på spett med granatäppelsås
2 personer

1 kyckling på cirka 1 kilo
salt och nymalen svartpeppar
3/4 dl sur grädde (gräddfil eller yoghurt går bra)
1 liten gul lök
färska koriander- eller persiljekvistar

Skiva löken och dela i ringar. Dela kycklingen mitt itu på längden. Torka den med hushållspapper. Gnid in halvorna med salt och peppar och trä upp dem på spett. Pensla generöst med den sura grädden.
Grilla kycklingen, helst över träkolsglöd. Vänd och pensla ofta under cirka 45 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. När man sticker i den skall saften som sipprar ut vara klar, inte röd.
Ta bort spettet och servera kycklingen med lökringar, korianderkvistar och granatäppelsås.


Granatäppelsås
Räcker till en hel flaska

8 granatäpplen
1 1/4 dl strösocker

Skölj granatäpplena, dela dem mitt itu och pressa ut saften på samma sätt som när man pressar apelsiner. Sila saften och häll i en emaljerad eller tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och koka upp under ständig omrörning tills sockret är helt löst. Sjud tills blandningen tjocknar och har reducerats till en tredjedel. Rör då och då. Skumma om det behövs. Ta kastrullen från värmen och kyl såsen. Häll den i en steriliserad flaska. Förvara svalt och torrt. Såsen kan användas till kött eller grillad eller stekt fisk.

Hugin, Munin och alla hönsen




Hönsen gillar inte när det är snö. Inte våra nya tuppar heller, som vi skaffade i somras efter det att den elaka och våldsamma tuppen Bobbo fick gå vidare till de sälla jaktmarkerna. De är jättesnälla, men de är stora, minst en halv meter i mankhöjd (om man kan prata om mankhöjd på en tupp). Jag har döpt dem till Hugin och Munin. Alternativt Humle och Dumle. Jag tror att många som går förbi vår trädgård hajar till och undrar vad det är för stora grå och svarta spöken som står och stirrar tomt under äppelträden.

måndag 13 december 2010

Stjärnor


I magasinet på min arbetsplats finns det vackra saker med detaljer man kan fastna för. Jag fastnade för den här, troligen ett gnistskydd från 1700- eller 1800-talet. Stjärnan är jättesnygg. Jag älskar stjärnor, och saker av plåt.

söndag 12 december 2010

Glöggfest lördag i andra advent





I går hade vi en glöggfest för några trevliga människor. Klockan tre på eftermiddagen är en perfekt tid, det börjar skymma och det är fint med alla tända ljus, och när man stuvat undan alltihop och ställt in i diskmaskinen är klockan bara halv sex och man har hela kvällen framför sig.

Glömde ta ordentliga bilder av glöggfikabordet, men det här är vad som fanns på det:
På det lilla bordet stod två sorters glögg: en alkoholfri ekologisk med svartvinbärssmak och en hemgjord som M gjort efter tips från Carl Jan Granqvist när han besökte Lotta Bromée i radion. Mandel och russin så klart.

På fikabordet stod:
- lussekatter
- pepparkakor efter Hamres hemliga recept
- gafflade pepparkakor (väldigt knäckiga och goda)
- en Roquefortost
- en brietårta med ett täcke med philadelphiaost, pistagenötter m.m.
- fikonmarmelad


Vi hade jättemysigt. Här kommer ett par recept.

Glögg enligt Carl Jan
Man tar en flaska rödvin, en kopp portvin, några kryddnejlikor, en kanelstång, samt ingefära, anis, kardemumma och honung efter behag. Om man vill kan man också tillsätta apelsinskal och/eller pomerans. Värm och låt dra över natten. Sila av. Värm och spetsa med konjak eller rom efter egen smak.

Krinolinas brietårta till glögg och fruktbröd
En stor rund brieost
En ask philadelphiaost
1-2 msk kanel
1 krm chilipeppar
1 dl pistagenötter
1/2-1 dl rinnande honung
Blanda philadelphiaost, kanel och chilipeppar och bred ut över brieosten. Hacka pistagenötterna grovt och strö dem över. Ringla till slut över honungen. Eventuellt kan man pudra med litet extra kanel, eller garnera med exempelvis gojibär. Jättegott på fruktbröd med litet fikonmarmelad på.

Krinolinas fruktbröd till glögg och jul
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk sirap
1 dl russin
1 dl dadlar
100 g hackad sötmandel
1-1,5 l rågsikt
Blanda ut jästen med litet av vattnet, Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap, russin och mandel samt så mycket rågsikt att degen får en fast men inte torr konsistens. Låt jäsa övertäckt en timme på varmt ställe. Baka ut till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa minst en halvtimme till. Grädda sedan i 175 grader i cirka 40 minuter. Lägg sedan på galler och låt svalna.

lördag 11 december 2010

Julfint med snö


Det blir så vackert ute när det är snö på allting. Som pudrat med florsocker. Även i Gävle blir det fint.

Ett axplock ur magasinet

Jag jobbar på ett ställe som har ett enormt magasin fullt med prylar från tidigare perioder. Härom dagen skulle det göras ett TV-inslag om julfirande. Det var TV4 som ville ha hjälp med detta. Min kompis Olle Sundqvist skulle berätta om jultraditioner. Min arbetskamrat Ann-Marie, som kan allt om äldre föremål och traditionerna knutna till dem, gjorde en fin myshörna åt Olof där han kunde sitta och berätta om julen och dess ursprung. På något sätt hade Olle och Ann-Marie kommit fram till att de båda är intreserade av bröd. Så det blev ett bakningstema med ett litet inslag av gröt. Tänk om man kunde pynta upp köket med julprylar från magasinet. Så otroligt allmogebetonat det skulle bli. Och vackert!

Fin utsikt från vår häck

Om man kikar upp över vår snötyngda häck ser man en gran som kommunen satt upp och pyntat. I början var vi rädda att den skulle välta, för den lutade väldigt. Men nu tror jag att de har varit där och stagat upp den. Men det är litet fint. Vi ser den från balkongfönstret också.

Tomten i skåpet



Det är tredje året i rad som tomten sitter bedvid glöggmuggarna i det gamla dragskåpet och kikar ut. Hemtrevligt, tycker jag. Jag tror att jag hämtade honom på Coop. Glöggmuggarna köpte jag på ICA Maxi för 9 kronor styck. Jag har andra glöggmuggar som jag gillar, så de här har jag tänkt att vi skulle ha chokladmousse med pepparkakssmak i och bjuda på, toppad med löst vispad grädde och kanske litet hackad pistagenöt.

söndag 5 december 2010

Julfönster 2

Portvin, glögg, grisar, amaryllis.

Julpyntade fönster 1

Jag gillar stjärnor. Röda är fint, tycker jag.

Gammaldags kryddkakor till jul


Provade det här receptet ur Rutiga kokboken: gammaldags kryddkakor. En fin mild smak av kryddor. Litet smuliga i konsistensen, litet som vaniljdrömmar. Goda till glögg. Lätta att göra. Kommer kanske att bli en julfavorit, men nästa gång skall jag ha i mer kardemumma och nejlika.
Kryddkakor
125
300 g smör
100 g sötmandel
10 bittermandlar
1 ägg
1/2 stötta kardemummakärnor
1 tsk malen kanel
2 1/2 dl brun farin, råsocker eller vanligt socker
8 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
Smält smöret och låt det svalna. Hacka mandeln grovt. Blanda ägget med kryddorna, sockret, smöret och mjölet med hjorthornssaltet.
Forma degen till små bullar och lägg dem på bakplåtspapper på plåt. tryck ett kryss på kakorna med hjälp av en gaffel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader cirka 5 minuter eller tills de fått vacker (i vår ugn tog det 8 minuter). Låt dem kallna på galler.

lördag 4 december 2010

Vinterträdgård i advent











Bara en bildkavalkad föreställande trädgården i snö. Det är vackert.