måndag 30 maj 2011

Gröna russin



Köper de här stora, gröna russinen på Willys. Från Sevan, som gör en massa goa grejer, bland annat en supergod fikonmarmelad. De här gröna russinen är stora, sega och smakar nästan som grönt gelégodis.Mina favoritrussin. Har svårt att få tag på gula sultanrussin när jag vill laga indiskt, men då kan man ta de här i stället. Har allmänt svårt för russin, men de här gillar jag.

söndag 29 maj 2011

Primörfestival i Gavelhyttan


Peter Ågren, denna kreativa och energiska människa, har inbjudit till primörfestival i Gavelhyttan den 12 juni. Lunchmeny, provsmakning och information från lokala producenter. Låter mysigt det. Man skall anmäla sig på www.slowfoodgastrikland.se senast 31 maj.

Till Tartu och åter del 4: Josephine



























Vill man ha en kitschig, färgstark och livsbejakande upplevelse utöver en kopp kaffe när man är i Tallinn, ska man gå till kafé Josephine. Temat är den berömda amerikanska/parisiska dansösen Josephine Baker. Färgerna är rosa, lila, svart och en hel del guld. Glitter och pärlor. Det finns mycket gott att välja mellan. Och mysigt att sitta och surra en stund i de mjuka plyschfåtöljerna när det regnar på Tallinns kullerstengator. Och golvet! Det är lila.

Till Tartu och åter del 3




I ett fönster på väg till centralstationen i Tallinn såg vi en häpnadsväckande tårta. Helt översållad med rosor. Vi undrade bara om den verkligen var menad att ätas?

Till Tartu och åter del 2
















Ingen av oss hade tidigare varit i Tallinn, men det visade sig vara mycket fint. Särskilt Old town, den gamla hansastaden med den medeltida ringmuren och alla gamla vackra hus. Där kan man drälla omkring en hel dag och titta på folklivet, köpa brända mandlar med kanel och ingefära, fika och kolla på marknaden.

Till Tartu och åter del 1













Inga och jag jobbar med ett EU-projekt som berör den centrala Östersjöregionen. Det innebär att vi emellanåt åker på små resor till Estland och Lettland. Den här gången skulle vi på möte i Tartu i Estland. Först åkte vi Silja Tallink till Tallinn, och därefter mjölktåget till Tartu.


På båtresan över gick vi till A la carte-restaurangen. Inga äter inte kött, så hon beställde ris med kokos och grönsaker. Hon hävdade att det var väldigt gott. Jag var sugen på något mastigt, så jag tog en hamburgertallrik med två såser. Inte så där jätteimponerande, men helt OK. Till förrätt åt vi mörkt bröd med kräftröra respektive skagentoast. Skagentoasten var supergod, med mycket röra på och ett saftigt bröd.