måndag 16 januari 2012

Tuppis med banan och kardemumma

Man gör en tuppkaka enligt recept (se recept på annan plats på bloggen). MEN man skivar i en banan och en dryg tesked nystötta kardemummakärnor också. Om man vill: en aning hackad vit choklad. Innan den skjutsas in i ugnen strör man över solrosfrön. Blir gott till.

Rose på mitt jobb bjöd på en mycket god tuppkakevariant i dag på eftermiddagsfikat. jag skall fråga hur hon gjorde. Återkommer.

söndag 15 januari 2012

Nytt inspirerande på radion

Nu har Meny i P1 fått en ny programledare och kock. Det är Fia Gulliksson, som också driver Brunkullan i Östersund och som gör en hel massa goda teer. Kolla in Brunkullans teer på nätet! Fia Gulliksson är matkreatör och jobbar mycket med ekologisk mat. Kolla in hennes blogg om temakerskan här intill. Där finns också länkar till hennes hemsidor om Brunkullan och om företaget Food in action.

Favoritbageriet i Österfärnebo

I Österfärnebo finns ett jättebra bageri: Lundgrens bageri, alldeles vid vägen om man följer väg 272. Försöker alltid ta vägen förbi om jag har något ärende i krokarna. Det är även värt en liten omväg. Och, om man som jag häromsistens, tar en tur dit bara för att bageriet har öppet på lördagar och att solen skiner så vackert, behöver man inte ångra sig. Lundgrens har jättegoda munkar, mazariner och massor av annat gott.

fredag 13 januari 2012

Vi åkte ut i skärgården sista helgen i oktober för att hjälpa till med lövräfsning och eldning. Vi åkte båt från Vaxholm. En sån trevlig liten stad det är. Där skulle jag kunna bo. Det var tidigt på morgonen, men det doftade gott från cafeet och bageriet, och hotellet låg där i solen i all sin glans.

Guld från gästrikeskogarna


Vilka möjligheter har man inte med all svamp som finns ute i skogen på hösten? Trattkantareller är mycket gott till pasta, till stekt eller ugnsbakad fisk, till en köttbit och på en macka. Jag gillar nog kantareller bäst till fisk.


Barnfrukosttallrik


Barnets frukosttallrik en lördagmorgon i november.

Några bilder till








 Några bilder till hemifrån Bosse. Det är troligen mest frugan som inreder. Det är fint.

Mysiga Bosse










Min kompis Bosse är mysig. han bor i ett mysigt hus. han och hans fruga lagar myyyysig mat. Snart skall vi dit på middag igen. Det blir säkert något mumsigt...

måndag 9 januari 2012

Julens köttbullar


Julens köttbullar innehåller inga konstigheter utan bara färs, litet salt, en del riven lök och kanske en liten skvätt grädde. Då blir de allra godast.

tisdag 3 januari 2012

Julbildskavalkad

Jag har haft ryggskott halva december, och känt mig rätt slutkörd, och det har varit full snurr hela hösten, så det har inte blivit mycket bloggande. Nu gör jag ett försök till upphämtning. Jag tog i alla fall en del bilder i jul. Här är till att börja med en kavalkad av bilder tagna på annandagen, innan julbordsgästerna anlände.

En fika på Waynes

Inga och jag på Waynes. Ok, det är mysigare med gammaldags kaffebröd. Men Waynes har en hel del goa grejer i alla fall. Och på Waynes i Gävle har de mysiga fåtöljhörnor man kan sitta i. Jag gillar det.