söndag 24 juni 2012

Matildatårta

Telningen fyllde år i går. Jag varken hann eller orkade baka. Därför blev det köpta marängbottnar och litet annat som mest bara var att lägga ihop. Jag tycker själv att det där med savoyardkexen var ett genidrag. Man kan förmodligen ta jordgubbslikör om det bara är vuxna som skall äta. Tårtan blev oväntat god, faktiskt så god att både gästerna, mannen och det fyllande barnet hävdade att jag borde göra den varje gång barnet fyller år. Så så får det nog bli! Här kommer receptet:

2 marängbottnar
1 paket savoyardkex
1 burk ekologisk chokladkräm baserad på hasselnötter (står bredvid jordnötssmöret i hyllan på Coop)
1 påse frysta jordgubbar som tinas (juicen får rinna av i en tallrik)
1 limefrukt, det rivna skalet
5 dl vispad grädde
1 färdigt marsipanlock
en eller två rullar färgad marsipan till marsipanrosor

Ta en stor tallrik eller ett fat. Lägg på i följande ordning:
1. En marängbotten.
2. Ett lager chokladkräm.
3. Ett lager vispgrädde med rivet skal av lime.
4. Ett lager savoyardkex som fått dra någon minut i jordgubbsjuice (eller likör?).
5. Mosade jordgubbar.
6. En marängbotten till.
7. Ett lager chokladkräm till.
8. Resten av vispgrädden, på och runt kanterna.
9. Marsipanlocket.
10. Om man känner sig hugad: marsipanrosor ovanpå. Vi hade även ett par svenska flaggor (delvis p.g.a. Zlatans fantastiska mål häromdagen).

Denna tårta döper jag härmed till Matildatårta.