söndag 15 juli 2012

Klargörande

För säkerhets skull vill jag påpeka att rubrikbilden föreställer ett fat med chokladbiskvier på Marsipangården i Trosa. Det är m.a.o. inte jag som bakat och lagt upp dem, utan jag har bara fotograferat dem. Jag vill alltså inte ta åt mig äran av vad de otroligt duktiga människorna på Marsipangården gjort. Här är länken till deras hemsida: http://kutterkonfekt.se/marsipangarden-marsipan-choklad-marsipankonfekt-handgjorda-marsipanfigurer-praliner-cafe-butik-trosa.shtml

tisdag 10 juli 2012

Vallmo vid uthuset

Några bilder på den fantastiska vallmon som växer vid vårt uthus.

Medelhavet mitt i Sinrishamn

Mitt i Simrishamn, nära kyrkan, ligger Peter Englanders medelhavsträdgård. Där kan man äta, fika och köpa växter. Kolla in den om ni kommer till Österlen.

Tillbaka till Trosa



Vi hade anledning att åka till Trosa och hälsa på vänner, och därför hamnade vi återigen på Marsipangården. Nu var det sommartema med frukt, bär och skaldjur. Humrarna i massiv marsipan är imponerande. Jag skriver inte mer, utan bilderna säger mer än hundratals ord.

Hos Mandelmanns igen

Vi var på Österlen några dagar. Vi kunde inte hålla oss från att åka till Mandelmanns trädgårdar igen. Bilderna får väl tala för sig själva. Jag köpte två citronverbena och en steviaplanta av Gustav. Han hade också jättefina stora mjuka korgar från Ghana. och jag köpte en grön. Han är jättetrevlig, Gustav.

Flädersnaps med lime

Jag har flädersnaps på gång i en burk. Två fläderblommor får dra i två dagar i fem dl renat. Jag kommer sedan att fiska upp dem och lägga i tre strimlor limeskal. Troligen blir det snaps. Annars tillsätter jag socker och gör likör av den.

Middag med kvällssol i Hummelbostrand



Vi var och hälsade på Nito och Mattias och deras barn i sommarstugan utanför Söderhamn. Mattias är den bästa kock jag känner. Vilken brakmiddag han lagade åt oss. Och alla goda viner! Först fick vi små goda krustader med smörstekta och gräddsvängda kantareller. Sedan fick vi höga burkar med en rätt som Mattias hade komponerat . Det var en ärtpuré kryddad med pepparrot varvad med räkor, tomat, röd lök och Västerbotteost. Jättegott. Nästa rätt deklarerarde han ljudligt att han hade snott av någon annan. Det var en tallrik med löjrom, gräddfil, hackad röd lök och ett smörstekt vitt bröd. Efter det fick vi glaserat och knaperstekt fläsk med mandelpotatisstomp och glaserad rödlök. Sedan var det kex och ost med fantastiska ostar som doftade så att man trodde kylen hade gått sönder. Till det en tomat- och citronmarmelad som Solgerd i Söderhamn hade kokat. Den är vackert rödorange. Solgerd står tydligen och säljer sin marmelad på gågatan i Söderhamn varje torsdag. Mattias gillar verkligen den marmeladen, och vi tyckte också den var god. Slutligen, när man var så mätt så man bara ville gå och lägga sig, blev det jordgubbar med maränger, grädde och glass. En sexrätters middag med andra ord, där varje rätt var godare än den andra. Tack, och vi kommer mer än gärna tillbaka.

Paj i Tallinn

I Tallinn finns många caféer och konditorier med bakverk man som svensk aldrig sett förut. Estländarna är mer begivna på riktigt söta saker än vad vi är. Här en riktigt sötsliskig och mumsig paj jag avsmakade inne på Robert's Coffee. Fyllningen var precis som smeten som är inne i kokosbollar, fast med en lätt touch av citron.

Va Piano

Lillbrorsan tog med oss till Va Piano i Tallinn. Det ligger mellan gamla stan och Nokia Concert Hall. Massor av färsk pasta, fräscha grönsaker och goda tillbehör. Man låter personalen plocka ihop den pasta och det man vill ha till. Det var förmodligen den godaste pasta jag har ätit på restaurang. God mat och dryck, massor av glada tallinnbor, och man blev ordentligt mätt. Va Piano är en kedja som finns över hela världen. Absolut värt att pröva, i Tallinn eller någon annanstans.