söndag 15 juli 2012
Klargörande
För säkerhets skull vill jag påpeka att rubrikbilden föreställer ett fat med chokladbiskvier på Marsipangården i Trosa. Det är m.a.o. inte jag som bakat och lagt upp dem, utan jag har bara fotograferat dem. Jag vill alltså inte ta åt mig äran av vad de otroligt duktiga människorna på Marsipangården gjort. Här är länken till deras hemsida: http://kutterkonfekt.se/marsipangarden-marsipan-choklad-marsipankonfekt-handgjorda-marsipanfigurer-praliner-cafe-butik-trosa.shtml
tisdag 10 juli 2012
Medelhavet mitt i Sinrishamn
Mitt i Simrishamn, nära kyrkan, ligger Peter Englanders medelhavsträdgård. Där kan man äta, fika och köpa växter. Kolla in den om ni kommer till Österlen.
Tillbaka till Trosa
Vi hade anledning att åka till Trosa och hälsa på vänner, och därför hamnade vi återigen på Marsipangården. Nu var det sommartema med frukt, bär och skaldjur. Humrarna i massiv marsipan är imponerande. Jag skriver inte mer, utan bilderna säger mer än hundratals ord.
Hos Mandelmanns igen
Flädersnaps med lime
Jag har flädersnaps på gång i en burk. Två fläderblommor får dra i två dagar i fem dl renat. Jag kommer sedan att fiska upp dem och lägga i tre strimlor limeskal. Troligen blir det snaps. Annars tillsätter jag socker och gör likör av den.
Middag med kvällssol i Hummelbostrand
Vi var och hälsade på Nito och Mattias och deras barn i sommarstugan utanför Söderhamn. Mattias är den bästa kock jag känner. Vilken brakmiddag han lagade åt oss. Och alla goda viner! Först fick vi små goda krustader med smörstekta och gräddsvängda kantareller. Sedan fick vi höga burkar med en rätt som Mattias hade komponerat . Det var en ärtpuré kryddad med pepparrot varvad med räkor, tomat, röd lök och Västerbotteost. Jättegott. Nästa rätt deklarerarde han ljudligt att han hade snott av någon annan. Det var en tallrik med löjrom, gräddfil, hackad röd lök och ett smörstekt vitt bröd. Efter det fick vi glaserat och knaperstekt fläsk med mandelpotatisstomp och glaserad rödlök. Sedan var det kex och ost med fantastiska ostar som doftade så att man trodde kylen hade gått sönder. Till det en tomat- och citronmarmelad som Solgerd i Söderhamn hade kokat. Den är vackert rödorange. Solgerd står tydligen och säljer sin marmelad på gågatan i Söderhamn varje torsdag. Mattias gillar verkligen den marmeladen, och vi tyckte också den var god. Slutligen, när man var så mätt så man bara ville gå och lägga sig, blev det jordgubbar med maränger, grädde och glass. En sexrätters middag med andra ord, där varje rätt var godare än den andra. Tack, och vi kommer mer än gärna tillbaka.
Paj i Tallinn
I Tallinn finns många caféer och konditorier med bakverk man som svensk aldrig sett förut. Estländarna är mer begivna på riktigt söta saker än vad vi är. Här en riktigt sötsliskig och mumsig paj jag avsmakade inne på Robert's Coffee. Fyllningen var precis som smeten som är inne i kokosbollar, fast med en lätt touch av citron.