lördag 6 juni 2009

Kirslåda i ugnen

Svär inte över kirskålen! Använd den i stället. Här är en låda att göra i ugnen. Passar till fisk och kött eller bara till en bit gott surdegsbröd. Kirsen infördes till Norden ungefär 500 f.Kr. Då odlade man den i små kålgårdar tillsammans med olika andra kålsorter och blad. Man förbannade den nog inte lika mycket som man gör nu. Den innehåller essentiella oljor som använts mot gikt och reumatism.


Kirslåda i ugnen

cirka 1 liter späda blad av kirskål

1 dl vispgrädde
riven pepparrot efter smak
litet salt
2 dl riven ost

Förväll de repade kirsbladen tills de är mjuka. Koktiden varierar med bladens ålder. Låt rinna av i ett durkslag. Klipp sönder bladen i durkslaget. Lägg bladhacket i en smord eldfast form. Vispa grädden och smaksätt med riven pepparrot. Bred massan över kirskålen. Riv över osten. Sätt in i ugnen på 200 grader. När osten fått färg är det klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar