fredag 6 november 2009

Nigellas indiska festmåltid



Vi lagade Nigella Lawsons indiska festmåltid i Allhelgonahelgen också. Det var gott! Och vilka dofter som sprider sig i huset när man fräser kardemumma, spiskummin, kanel och ingefära. Det är tre varmrätter, en jättegod rispilaff, en kycklinggryta och en gryta med ärter och indisk ost (paneer). Sedan är det en raita (en yoghurtröra) samt makroner, en sorts mandelkakor. Det var litet omständigt men inte alls svårt. Man kan förbereda varmrätterna dagen innan om man vill.
Mughlai chicken curry
1,5 kilo kycklinglår, gärna urbenade, men det är inte nödvändigt
olivolja
2 finhackade lökar
1 tsk stötta kardemummafrön (kan man få tag på grön kardemumma skall det vara tre kapslar)
några lagerblad
4 stötta kryddnejlikor
1 kanelstång, stött till småbitar
2,5 cm ingefära
1 tsk mald koriander
2 tsk spiskummin
1/4 tsk chilipeppar
4 msk mald mandel
1 1/4 dl vatten
2,5 dl matlagningsyoghurt
1 1/4 dl vispgrädde
2,5 dl kycklingbuljong
1 tsk salt
1 tsk garam masala
100 g sultanrussin eller gröna russin
rostad flagad mandel
Bryn kycklingen och lägg sedan upp den på ett fat. Bryn lök, kardemumma, lagerblad, nejlikor och kanelstång. Mixa ingefära, mald koriander, spiskummin samt chilipeppar i matberedare eller mixer och häll det i pannan. Späd med yoghurt och grädde till en sås. Tillsätt kycklingbuljong, salt, garam masala samt sultanrussinen. Lägg i kycklingen och eventuellt spad. Låt puttra under lock i 20 minuter. Strö över rostad flagad mandel vid serveringen.
Rispilaff
1 hackad lök
olivolja
3 stötta kryddnejlikor
3 krossade kardemummakapslar eller cirka 20 stötta frön
1/2 tsk spiskummin
1 stött kanelstång
1/2 tsk svart spiskummin (kan vara svårt att få tag på)
500 g basmatiris
1 liter kycklingbuljong
Fräs lök och kryddor i en stor kastrull. Tillsätt riset, häll på en liter kycklingbuljong. Koka upp och koka sedan i 15 minuter på så låg värme som möjligt.

Raita på Nigellas vis (SUPERGOD!!!)
4 dl tjock yoghurt
3 finhackade salladslökar
1 tsk salt
kärnor från ett granatäpple
Allt detta blandas.
Muta paneer
paneer, indisk ost (recept och instruktioner finns på Google och Youtube)
olivolja
1 finhackad lök
2 vitlöksklyftor
2,5 cm ingefära
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
500 g ärter
2,5 dl grönsaksbuljong
2 tsk tomatpuré
Mixa lök, vitlök och ingefära och fräs sakta i oljan. Tillsätt kryddorna och ärterna. Slå på buljong och tillsätt tomatpuré. Låt koka upp och koka under lock i 15 minuter. Osten skall tärnas, brynas och läggas i grytan. Den skall vara litet smält vid serveringen.
Makroner
2 tsk malda kardemummafrön
200 g mald mandel
200 g florsocker
2 äggvitor
cirka 20 stycken skållade mandlar
Blanda allt utom mandlarna till en smet. Enligt indisk tradition skall men sedan tvä'tta händerna i rosenvatten. Det finns på "invandrarhyllan" på Willys, t.ex. Rulla små kulor av smeten och lägg på plåt. Tryck ned en skållad mandel i varje. Grädda i 200 grader i tio minuter. Lägg i lufttät burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar