tisdag 28 september 2010

Grönsaksdisken på Coop i Kilafors

Hade ett ärende till Arbrå, och på vägen hem hamnade jag på Coop i Kilafors eftersom jag behövde turkisk yoghurt till middagen. Jag blev jätteimponerad av deras grönsaksvägg. En massa välputsade glasskåp med fräscha grönsaker, varav flera ekologiska. Hoppas de kommer att fortsätta så.

Lust att laga mat med bra råvaror

En hemsprungen kyckling med vitlök, örter och smör. En kasse kantareller. En god fruktig olivolja. Blir man inte sugen på att sätta händerna i dem och köra igång med en riktigt smaskig middag?

Nu finns det trattisar

Nu är skogarna fulla av trattkantareller. Ser du en ser du tusentals. Vi fick en nätt skörd vid senaste turen. Jag tycker inte man skall göra något krångligt med svamp, utan jag fräser dem lätt i smör och sedan häller jag på vispgrädde. Vill det inte tjockna kan man pudra över litet Idealmjöl och röra om. Gott till kött, kyckling eller fisk.

Brända mandlar

Köpte ett helt gäng påsar med brända mandlar från mandelnasaren på medeltidsdagarna i Grytnäs. Det är jättegott. Jag stod i kö redan innan hans första gryta var klar, för förra året fick jag köa i mer än en halvtimme. Hans mandlar är väldigt omtyckta. Man kan inte äta typ tre stycken, utan det blir lätt halva påsen. Jag kör LCHF en period nu, men de dagar då jag bestämmer att jag får äta litet snabba kolhydrater frossar jag i dem.

fredag 24 september 2010

Mandelmanns har skördat!

Alla ni som bor i Skåne med omnejd. Mandelmanns har skördemarknad i helgen! Å, vad jag önskar att jag kunde vara där. Men ni som har närmare, åk dit!

Sen bukett

Stjärnflocka, grönmynta, pepparmynta, röd krukros och en växt som jag har glömt vad den heter, men den påminner om gråbo och malört.

Boknostalgi


Hittade en engelsk utgåva av "Pappa Långben" på antikvariatet i Storvik. Den boken höll jag på att läsa sönder när jag var liten/ung. Väldigt underhållande och romantiskt. Skriven 1912. Så nu läser jag om "Daddy Longlegs" och fnissar och har mig. Det är då för väl att det finns böcker.

Arbetande kvinnor


I dag har Arbetarbladet varit här för att göra ett reportage om bloggen. Ylva och Jenny kom och ville prata om äpplen. Jag hade pinsamt nog dålig koll på vilka äppelsorter som var vilka ute på tomten. Men jag gjorde en "Enkel äppelpaj" i alla fall och sedan satt vi och pratade. Mycket om gender, barn och mat samt om matfilosofi. Enligt Ylva kommer detta att kunna beskådas nästa söndag, den 3 oktober. Så nu blir jag outad, men jag får väl skylla mig själv då som tackade ja.

Follow me

Plötsligt har jag 11 följare. Kul! Inte som Bill Gates, som har ungefär 40 000, men ändå.

lördag 18 september 2010

Persiljan är ingen ny medborgare

Vill bara meddela att enligt min etymologiska ordbok (ett lexikon över ordens ursprung) härstammar ordet persilja från det fornnordiska ordet petersilja, vilket ytterst kommer av det grekiska petroselinon, vilket betyder "stenselleri". Inse vidden av detta. Persiljan bör ha förts hit senast under vikingatiden, kanske ännu längre sedan. Vi har verkligen ett långt och troget kärleksförhållande till denna mångsidiga kryddväxt. Jag har läst att det var vanligt med kirskål i kålgårdarna på gårdar under romersk järnålder, d.v.s. århundradena efter Kristi födelse. Man åt nog ganska nyttigt då.

Svårt att fatta

Jag förstår mig inte på människor som inte tror att det har betydelse för kroppen vad man äter. Nej. Jag förstår det verkligen inte. Det är ju oerhört intressant att världen är full av råvaror som gör underverk för hälsan. Det ser ju ut som ett slags universal plot, som Deepak Chopra brukar kalla det. Eller?

Älgfärsbullar med citron och gräddsås




Just nu är frysen full av älgkött. Välsprunget och ekologiskt från trakten väster om Lillhärdal. Jag gillar att göra köttbullar med citron och ha en gräddsås till. Ta ett halv kilo färs. Har du inte älgfärs går det naturligtvis bra med nötfärs, blandfärs eller vad man vill ha. Blanda ned en skvätt vispgrädde, en riven lök, en nypa salt, någon deciliter finhackad persilja, rivet skal från en (ekologisk) citron och nymalen svartpeppar. Forma bullar och fräs dem i en panna med rejält med riktigt smör. Lättmargarin är rena döden för kroppen enligt innehållsförteckningen! När bullarna börjar bli klara, häll på 3 dl alternativt 5 dl vispgrädde, beroende på hur mycket sås man vill ha. Krydda såsen med ytterligare litet salt, rivet citronskal, några droppar worchestershiresås ("wosterschörsås"), mer svartpeppar och (viktigt!) smaka av. Man kan ta ris eller kokt potatis till. Eller klyftpotatis! Sallad och kanske något gott rött vin till. Inte svårt, men gott. Något för en kall grå dag. Och okej, bilderna är litet suddiga, men försök själva att laga mat och hålla kameran stilla samtidigt, så får ni se.

Fin kärra

Jag blev litet avundsjuk på den gamla budkärran de har i Gustavsäng. Om någon har en likadan, så hör av er så köper jag den till ett resonabelt pris.

Gårdsbutiken i Gustavsäng




Man kan även handla ekologiska grönsaker i Gustavsäng. Och blommor. Det finns litet smått och gott.

Tomater i Gustavsäng









Vi for till Gustavsäng innan de stängde. Där finns stora växthus med massor av ekologiskt odlade tomater, där man plockar själv och betalar per kilo. Nu kostade de 45 kr kilot, men det är mycket mycket goda tomater. Doften från tomatplantornas grenar lockar en in och sedan vandrar man där i tomatdjungeln. Vill man åka dit åker man mot Storvik från Kungsgården, och svänger sedan in mot Övermyra. Ensligt beläget, men många besökare.

Månadens citat september

"Praskova Osipovna, sade Ivan Jakovlevitj, i dag tänkte jag inte dricka något kaffe. I stället skulle jag vilja ha en bit färskt bröd med lök till.
(Det vill säga, i själva verket önskade sig Ivan Jakovlevitj både det ena och det andra, men han visste att det var alldeles omöjligt att be om två saker på en gång, ty Praskovja Osipovna tyckte mycket illa om sådana påhitt.)
'Den dumbommen kan gärna ta en brödbit', tänkte hustrun för sig själv, 'desto bättre för mig: på så sätt får jag en extra kaffetår'. Och hon slängde en brödkaka till honom på bordet."
Ur novellen "Näsan" i "En dåres anteckningar och andra
berättelser" av Nikolaj Gogol.

Bonden är livets salt

Sexton burkar örtsalt har lämnats till Bondenära, åtta med örtsalt till kött och åtta med Herba Mare. Nu får vi se hur det går för dem att sälja dem. Det är litet spännande faktiskt.

fredag 17 september 2010

En regnig eftermiddag på Berglunds Bageri
















Det bara regnar och regnar. En ledig fredag. Vi tog en tur till Berglunds Bageri i Kungsgården. Värme. Nybryggt kaffe. Bröd på hemodlat, hemmalt och ekologiskt. Budapestbakelser, chokladtårta, krämbullar, muffins och kanelbullar. Den nybyggda kafédelen är hemtrevlig. Kokböcker att sitta och bläddra i. En lisa.

En indisk afton i Järvsö








Mitt arbete för mig till många vackra platser. Har just tillbringat ett par dagar på en gård i Bondarv, Järvsö. Och vad lagar man för mat där då? När man inte vill släpa med en massa olika brukar och köpa massor av råvaror? Kollegan är vegetarian, så vi köpte qourn, rörde i en påse indisk kryddmix, hällde i en burk kokosmjölk och rörde om. Till det hade vi turkisk yoghurt ihoprörd med en raitamix. Perfekt snabbmat. Kolla i hyllan med kokosmjölken på Coop, där finns alla kryddmixerna.