söndag 3 april 2011

Krinolinas paj med björnbär och mandel








Plötsligt kände man att man borde göra en björnbärspaj. En hyfsat nyttig. Här kommer den:

Pajdeg:1,5 dl vetemjöl, helst ekologiskt och stenmalet
1 dl havregryn
1 dl malen sötmandel
1 dl rapsolja
1/2-1 dl vatten

Blanda allt tills degen fått en bra konsistens. Mandeln tar du från de 200 g som du kör i matberedaren. Låt stå i kylen i en halvtimme. lägg sedan ut degen i en pajform och förgrädda i 200 grader i 5 minuter.

Fyllning:
3 msk potatismjöl
300 g björnbär
200 gram malen mandel (körda i matberedaren eller kvarnen)
1 kaffekopp flytande honung (jag tar vår trädgårdshonung och smälter en liten stund i mikron)
1 msk stött grön kardemumma (eller vanlig)
ett stort eller två små ägg
2 dl vispgrädde
1 kaffekopp råsocker
1 tsk äkta vaniljpulver

Blanda mandel, honung och kardemumma. Vispa ihop ägg, grädde, honung och vanilj. Pudra potatismjöl i pajskalet. Lägg ut björnbären. Häll på äggblandningen. Bred eller klicka ut mandelblandningen så gott det går. Grädda pajen i 200 grader i en halvtimme. Servera med vispad grädde eller crème fraîche.

2 kommentarer:

  1. Det här vill verkligen jag testa! tror du det går bra utan ägg? Vilka fina bilder du har tagit...mums..Största Kramen Klara

    SvaraRadera
  2. Kära Klara! jag skulle tro att det går bra utan ägg, om man till exempel blandar litet Alpros sojagrädde med mjöl eller arrowrot, nåt som binder vätskan. Ha gärna i litet vanilj i det. Hör av dig om du provar! Kram K.

    SvaraRadera