fredag 9 september 2011

En älgstek en fredagkväll i september

Barnets pappa har varit på älgjakt i Härjedalen hela vecka. I dag skulle han komma hem och jag tänkte göra något extra. Dessutom försöker vi tömma frysarna inför alla höstens jakter. Jag tog fram något som det stod "Stor stek 2009" på. Meckade ihop en tjock röra av massor av finhackad färsk salvia från landet, 1 dl whisky (hade en flaska Longmorn), 1/2 dl vermouth, fem klyftor riven vitlök, svartpeppar och 1 dl olivolja. Steken lades i en eldfast form och smetades in med denna starkt doftande röra. Sedan fick den steka på 175 grader i ugnen i ungefär en och en halv timme. Temperaturen inne i steken skulle upp till 70-75 grader. Det blev en väldigt god och knaprig yta på steken. När den kommit ut ur ugnen och låg och vilade ströddes den med flingsalt och litet extra hackad salvia. Till detta kokade jag ihop en sås på skyn från steken, 3 dl grädde, 3 msk nygjord plommonmarmelad med kanel och kardemumma, worchestershiresås och en gnutta salt. Hade även en bea som backup. Klyftpotatis och grönsallad. Mumma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar