fredag 31 augusti 2012

Storkar, braxen och nyupptagen potatis


En av de ballaste luncher jag varit med om. Var ute med projektet jag jobbar med och åkte i Vidzeme i Lettland, i trakterna kring Valmiera, Vi var hungriga och törstiga. Vi fick kliva av bussen och gå genom en trehundra meter lång lärkallé. Träden var fulla av storkar och storkbon. Vi kom fram till en bondgård med en liten sjö. Familjen där hade tagit över den gamla övergivna och försöker nu driva jordbruk i liten skala. Vi blev serverade nyupptagen potatis och braxen som de dragit upp och rökt själva med  massor av dill och flingsalt. Till det en grön sås av något slag, och en sallad. Himmelskt. Sedan kaffe och en traditionell kaka. Lettisk mat är väldigt god tycker jag, det är alltid massor av grönsaker, mycket dill, rotfrukter och vitlök, Vi har många gemensamma drag i våra kök, som exempelvis kärleken till dillen och de kalla såserna. De älskar vår sill, och de äter också nykokta kräftor med dill. Troligen är det från början en gemensam östersjökost, med vissa influenser från Ryssland. Mumsigt är det i alla fall. Och den hemlagade maten är sååååå mycket godare än den man får på restaurangerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar