tisdag 16 februari 2010

Grön och svart kardemumma


Jag gillar att laga indiskt, men det är ofta svårt att få tag på grön och svart kardemumma i Gästrikland. Det finns inte ens på ICA Maxi. Kanske finns det i någon invandrarbutik som jag missat. Var snälla och kom med tips om ni känner till någon. Fick i alla fall tag på båda sorterna på Hötorgshallen härom veckan. Så här står det i Anna Bergenströms "Under valnötsträdet":
"Grön kardemumma: I det indiska köket används den gröna kardemumman framför allt i kryddblandningar, drycker och desserter. Men också i rätter med kött och kyckling. Grön kardemumma anses vara extra bra för matsmältningen, och serveras gärna i sött te efter maten. I arabiska länder smaksätts ofta kaffet med grön kardemumma, och hos oss har den (i blekt form)traditionellt mest använts i bakning".
"Svart kardemumma: En helt annan sort än den gröna. Den är större och grövre, och kärvare i smaken. Den brukar användas i curryrätter och pickles. Både svart och grön kardemumma ingår i den goda indiska kryddblandningen garam masala".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar