söndag 31 januari 2010

Månadens citat januari

"Under vintern brukar också alldeles vanliga söndagsfrukostar kunna bli extra trivsamma. Det är skönt att få skämma bort sig med ett tänt ljus och en lite mer omfattande frukost med sällsynt god müsli, frukter, ost och läcker marmelad."
Anna Bergenström, ur "Vinterns goda ting"

torsdag 14 januari 2010

Mumsig frukost i vinterkylan


Ingefärsbröd med brännvinsost och plommonmarmelad, ackompanjerat av en rejäl mugg med Clippers gröna chaikryddade te med mjölk. Det är allt man behöver.

Slut på julen

NU är det slut på julbloggande. I kväll skall man börja plocka bort allting. Förra året tog den en hel helg att ta undan julpyntet och städa efter julfirandet. Nu ser vi fram mot våren och ljusare tider.

Mysigt nyår





Vi var hos min kusin Åsa i Stockholm över nyår. Mycket mysigt och vilsamt. Vi fick massor av god mat. Bland annat Jamie Olivers panerade kanin med chilisås, mycket delikat. På nyårsafton fick vi först en skaldjursfestival, sedan tre sorters viltfågel på en bädd av polenta (även det Jamie Oliver)och till sist en eldsprutande tårta som Lill-M var mycket imponerad av. Vi hade klätt upp oss en del. Beskåda kusinens boa av strutsfjädrar.

Vitt, vitt, vitt


Det är så vackert ute. Alldeles vintervitt. och kallt. och ganska soligt. Nu kan man ut och flänga omkring på sparken, det är jättekul. Och väldigt praktiskt när man skall till affären.

Plommonmarmelad med julkryddor


Jag ville göra en marmelad att ha på julen, till rostat bröd, ingefärsbröd, ost och kex o.s.v. Jag gjorde en vanlig plommonmarmelad enligt receptet i Svenska bärboken och tillsatte någon tesked vardera av kanel, kardemumma och ingefära. Det blev mycket gott och konsistensen så där härligt slät. Hör av er om jag skall lägga ut receptet.

Bra bok om ost


Vi fick en fin bok om ost i julklapp av svärmor. Den är skriven av mannen som har ostaffären vid Möllevången i Malmö. Den är väldigt kul att läsa och man blir jättesugen på ost. Jag har lärt mig mycket intressant om bland annat våra inhemska ostar.

Håhåjaja



Varför blir det så sällan av att städa kylen?

Det juliga kakfatet


Hamres hemliga pepparkakor, gafflade pepparkakor och kanelhjärtan. Riktigt juligt kakfat. Äter inte så många själv, men jag bakar mest för att bjuda. Det är kul att bjuda, man skall inte vara snål, tycker jag.
Servetter från id./Coop.

Lingonpäron med löst vispad grädde


Riktigt god julefterrätt. Ganska lätt att göra. och vackert! Värt att prova, alla tyckte det var jättegott.

Mer julgodis


Hemgjorda praliner på överbliven smält choklad, kokos, valnötter och kardemumma. Chokladtryfflar gjorda på mörk choklad, apelsinskal och kanel.

Ooooops!

Jag menar förstås VÅRT kök.

En fin hörna


En fin hörna i mitt kök. Gröna Anna-servisen började jag få när jag fyllde 18, så jag har nästan alla delar. Det var för att den fanns i min mormors barndomshem. Hon ville att jag också skulle ha den. Den är jättefin och passar hela året.

Juliga skinkpinnar


Jag VET att tjugondedag Knut är här, och att julen är över, men eftersom jag var så lat på jullovet så har jag bilder kvar att visa. Här syns skinkpinnarna. Den högra fick jag för länge sedan av min mamma tror jag. Den andra köpte jag på länsmuseets julmarknad. Det är ett litet halmbockshuvud. Fint, tycker jag.

Granatäpple


Jag tycker att granatäpplen passar väldigt bra på julen. Jag såg ett julprogram med Nigella Lawson, och hon berättade att hon var uppvuxen med granatäpplen på julen. Varje julaftons morgon fick hon och hennes syskon varsitt som de låg i sängen och pillade kärnorna ur.
Jag provade en av hennes efterrätter till nyår häromåret. Man blandar maräng med vispad grädde och rör i massor av granatäppelkärnor. Det var smaskens det. Hennes raita med granatäpple, yoghurt och salladslök till den indiska festmenyn går heller inte av för hackor. Granatäpplen är en av de allra allra nyttigaste frukterna, eftersom de innehåller så mycket antioxidanter. Jättegott i alla fruktsallader, och även i vanliga sallader. Prova om du inte smakat! Kärnorna får man lättast ur genom att dela frukten på mitten, hålla halvorna över en bunke och banka på skalet med en träslev. Funkar fint.

Den goda julsnapsen



Gjorde egen julsnaps. Renat först, och sedan ett par bitar pomerans, några droppar angostura och några strimlor apelsinskal. Jättegod när den fått stå i tre veckor ungefär. Kan rekommenderas.

onsdag 13 januari 2010

Bröd med valnötter och fikon

Min snälla och roliga kompis Micke Dunker skrev på Facebook att han höll på att baka bröd med valnötter och fikon. Jag skrev tillbaka att jag gärna ville ha receptet. Det damp fortare än en blixt ned i e-posten. Typiskt Micke att fixa det i raketfart! Brödet verkar mycket gott och måste provas så snart som möjligt.


Sätt ugnen på 160 grader

Blanda ihop torrvarorna:
3 dl grahamsmjöl
4,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 strukna tsk bikarbonat
ca 5 torkade aprikoser
ca 5 torkade fikon
100 g valnötter

häll sedan i:
5 dl filmjölk
1 dl flytande honung
rör ihop alltsammans och häll upp i en gummiform alt. smord och bröad rak bakform som rymmer 1,5 liter
grädda totalt ca 1h 35 min
låt svalna lite och linda sedan in brödet i en grov handduk och låt kallna

Gott att äta med ost! Vanlig, lagrad eller grönmögelost :-)

Lycka till (skriver Micke)!
(receptet, lite justerat, kommer från boken "Under valnötsträdet")

tisdag 12 januari 2010

Blå skymning


Det är något väldigt speciellt med den där blå skymningen. Den är svår att beskriva.

Köksfönstret



Jag tycker köksfönstret blev hyfsat fint med stjärnan, röda äpplen i en stor glasburk, ljusstaken från Madame Stoltz, en lykta och en fetbladig växt vars namn jag glömt. Sjukligt förtjust i att pynta och ställa i ordning.

Julmatsbuffén





Jag fattar inte hur det kan bli så stressigt fast man har förberett allt så mycket i förväg. men det är ju faktiskt en hel del som skall fram på buffébordet. Vi har ett bord i köket också (vi har matbordet i ett annat rum) och där bullar vi upp med all mat, så kan man gå och ta själv det man vill ha. Jag tror inte det saknades något, det kändes ungefär som det stora tabberaset i Katthult. Men vad tusan, när man får gäster vill man ju göra jul ordentligt. Kronan på verket var att gå ut i den snöiga trädgården och gräva fram grönkål till stuvning och pynt på skinkfatet.

Julgodisbuffén





Är ett julgodisfreak. Tryfflar, Rocky road, geléhallon, mintkarameller, you name it. Det är så kul att ställa fram allting som man har slitit med före jul. gott till kaffet är det också. Jag lägger ut recepten senare!

Julaftonskuvert


En bild på ett kuvert på julbordet. Jag tyckte själv det blev himla fint och välkomnande. Jag hade tänkt skriva namnen på peparkakorna, som placeringskort, men vem
kan få till det så att det blir snyggt? Inte jag i alla fall, det är helt säkert.

Lykta och julbock


Julbockar är några av favoriterna i julpyntet. och den här stora lyktan älskar jag. Fick den i födelsedagspresent för några år sedan och den passar alla årstider.

Skänken


Den här skänken har visst min svärmor köpt på auktion. Den brukar jag duka upp julgodisbuffé på. I år blev det helt enkelt en skål med nötter och en äggkorg med granatäpplen och enris. Men på julafton, då vräkte jag fram allt godis...

Amaryllis


De är så vackra. Det blir ingen riktig jul utan amaryllis, känns det som. jag är svårt allergisk mot hyacinter, så jag vräker på med andra blommor i stället. Rött och vitt är väldigt fint! I år skall jag försöka få lökarna att överleva till nästa jul. Vi får väl se hur det skall gå...

Det dukade bordet




Det är alltid lika kul (men stressigt) att duka julbordet. Det kanske skall komma folk och hälsa på, och man vill att de skall tycka det är så mysigt som det bara går. I år blev det de stora tallrikarna Arv från IKEA, Gröna Anna-assietter, rödvitrandiga handdukar från Rusta som generösa servetter, rödvita pappersservetter i glasen från id (Coop)och en pepparkaka i form av Taj Mahal på varje tallrik. Enris, lingonris och sådant blir alltid fint. Vi hade väldigt trevligt när vi satt och åt allihop.

Jättegod musselpaj


Den här musselpajen har jag lärt mig av min mamma. Otroligt smaskig. Ganska lätt att göra, om man inte tycker pajdeg är så krångligt. Men den gör man ju i matberedare, om man har en sådan. Vi hade Lill-M's extramormor och hennes man hemma kvällen före julafton, och då blev det sill, snaps, musselpaj och salladen som jag skrev om i det förra inlägget. En bra, enkel buffé.

Pajdeg:

3 dl ekologiskt vetemjöl
100 gram smör
2-3 msk vatten (prova dig fram)

Smula ihop mjöl och smör till en jämn massa. Tillsätt vatten och knåda till en deg.
Kavla ut och täck en pajform. Grädda i 200 grader i 5 minuter. Ta ut den ur ugnen.

Fyllning:

2 burkar avrunna musslor
Musslorna läggs i pajskalet.
Blanda:
3 dl vispgrädde
3 dl riven ost
2 ägg
1 knippe finhackad dill
litet salt
svartpeppar

och häll detta över musslorna. Grädda pajen i 200 grader, 30 minuter. Man äter den ganska omgående.

En god sallad till jul


Gjorde en god sallad strax före jul. Gröna späda blad av spenat, rödbeta, maché. Råa huvuden av brysselkål, stora flagor av parmesan, nyknäckta valnötter. Mums!

Två skinkor i jul


Vi ville ha julskinkan på varsitt sätt, så vi gjorde varsin. Han ville ha sin färdigkokt, och jag ville ha min ugnsbakad. De blev väldigt goda båda två, det gick faktiskt knappt att känna skillnad på dem. Intressant.

Ur fas, men med köttbullar


Tog semester från allt vad bloggar och FB heter över julhelgerna. Jag var underbart lat helt enkelt. Därför är jag litet ur fas när det gäller julbloggandet. Men det är två dagar till Tjugondag Knut, så än finns det litet tid. Ni får stå ut med att kolla på julbilder fast det snart är mitten av januari.

Här är en bild på mina goda julköttbullar. Man gör en vanlig köttbullssmet, tillsätter någon deciliter lingon och 1-2 tsk malen eller mortlad kryddnejlika. Himla gott. Väldigt juligt. Inte så snygg bild, men man fattar hur de ser ut i alla fall.