måndag 2 mars 2009

Krinolinas italienska frikadeller

De här frikadellerna kom till en dag när temat var improvisation på italienska. Man måste vara ganska hungrig när man börjar äta.

4 personer

500 gram nöt- eller älgfärs
1 riven gul lök, eller två rivna schalottenlökar
150 gram riven pecorinoost (rivs på den grova sidan av rivjärnet)
Ett knippe finhackad persilja
2 limefrukter
1 eller 2 pressade vitlöksklyftor
½-1 dl vatten
3 dl grädde

Blanda färs, lök, pecorino, hälften av den finhackade persiljan, rivet skal och saft av en limefrukt, vitlök och vatten till en lagom fast konsistens. Fräs frikadellerna i olivolja eller smör i en stor stekpanna eller låg gryta. Temperaturen bör inte vara för hög. När frikadellerna är brynta runt om slår man på grädden och låter puttra i ungefär tio minuter. Mot slutet av tillagningen river man över skalet från den andra limefrukten, och strör över det sista av persiljan.

Serveras med en god spaghetti och en sallad på späda salladsblad och rostade pinjenötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar