söndag 28 februari 2010

Rörigt!


Jag har en hylla under kokböckerna där jag slänger in recept som jag hittar i tidningar, eller hela tidningarna, plus en massa andra papper om mat som jag får från olika håll. Nu börjar det bli rörigt. När skall jag komma till skott och städa den där förbaskade hyllan? Det finns för många skrymslen i det här huset, och alla samlar damm!

Nya kuddar


Jag vill sy nya kuddar till soffan vid matplatsen. Tyvärr har symaskinen gått sönder. Därför ligger kuddarna kvar i julfodralen. Jag vill ha något våraktigt i grönt och kanske gredelint (ett bortglömt ord!). Om någon har en fungerande symaskin att sälja till mig hyfsat billigt, så hör av er!

Mörka figurer betraktar oss


Jag är en kulla i exilen. På en hylla vid vår matplats sitter tre mörksuggor hemifrån Grytnäs på rad. De är onda små ting som ställer till en massa elände. Men för det mesta låter de bli maten i alla fall.

Inspirerande böcker


Jag är så glad att jag köpte de här tre böckerna på 80-talet, medan de fanns på bokreorna. Fantastiska recept som fångar karaktären hos de tre olika köken. Min favorit är nog den italienska. Så mycket god mat! Jag tänker låta mig inspireras av den till påsk! Jag skulle tro att det blir en traditionell italiensk glasskupol på påskafton.

Krinolinas gröna lasagne


En god lasagne, helt vegetarisk. Varva förkokta lasagneplattor i en smord eldfast form med en röra på 1 kg frysta/färska spenatblad, 500 g ricottaost eller keso, salt, vitlök och en aning riven muskot. Häll slutligen över en bechamelsås gjord på 5 dl mjölk, en liten skvätt grädde samt 3 msk idealmjöl och litet salt. In i ugnen, 200 grader, cirka 30 minuter.

måndag 22 februari 2010

Matlådetristess

Åååååååå vad det kan vara trist med matlådor. Ibland när man tar fram lådan/lådorna så känner man bara att man längtar efter något annat. Precis så var det i dag.

Fina förpackningar



Det var mycket snyggare förpackningar på mat förr i tiden. Och pappersförpackningar är ju så mycket snyggare än plast och annat. Se här ett paket Thörsleffs vaniljpulver (med äkta vanilj, inte rutten gran) samt en ask Läkerol Original som nu har börjat produceras igen. Jag spar på sådana här, jag vet inte vad jag skall ha dem till, men kanske blir det ett tittskåp i köket med gamla pappersförpackningar. Är han inte cool, den där kreolkillen på vaniljpaketet?

söndag 21 februari 2010

Trehundra inlägg och fem till!

Har just upptäckt att jag missat trehundrainläggsjubileet som jag hade tänkt ha. Typiskt. När det för en gångs skull drar ihop sig till att fira litet så missar man det. Nu blev det en helt vanlig söndag med snöskottning, en lätt förkylning, köttsoppa och pannkakor samt en j-a massa OS. Nåja, jag får väl försöka uppmärksamma det trehundrafemtionde eller det fyrahundrade inlägget desto mer. Kanske en liten vårtårta, eller sommartårta, beroende på hur flitig jag är framöver.

Två bra grejer på arbetsbordet


Ett knivblock. Det allra bästa sättet att förvara knivar. De är ur vägen, de hänger inte på någon läskig magnetgrej, och de sitter inte fast mellan spisen och bänken där de blir kläggiga, utan de får vara ifred där inne i blocket. Vi skulle ha haft ett till bara, för knivarna blir fler och fler. Den stora tunga morteln är suverän. Den köpte jag för 200 spänn på en vietnamesisk butik i Gävle. Den är värd det många gånger om. Man kan lätt göra basilikasåser och allt möjligt i den eftersom stöten är så tung, och morteln så stabil. Små fåniga mortlar är helt onödiga. Om du ser en sån här stor, investera i den. Tappa den inte på tårna bara!

Mer tulpaner!


Efter helgens myckna snöande och blåsande har vi nu över 60 centimeter snö i trädgården. Skottade mig fram till lekstugan i dag vilket får betraktas som en ren bedrift. Vintern känns cementerad där ute. Men det är ljust och fint, och det finns tulpaner som livar upp inomhus! Lila, rosa, gula, orange. Planerar en ren tulpanfestival till påsk.

Svarta tavlan


Vi har en svart tavla i köket där vi skriver upp vad som fattas. Lill-M tyckte vi behövde kryddor. Vad för kryddor får vi nog räkna ut själva.

Havrekross


Allt från Saltå kvarn är gott. Havrekross är en ganska spännande grej (om man är matnörd vill säga). Man kan ha det skållat i bröd eller lägga i blöt till gröt. Man kan blanda det med exempelvis vetekross och göra gröt eller bröd på. Hela sädesslag är över huvud taget nyttig mat, och havre är kolesterolsänkande och innehåller förhållandevis långsamma kolhydrater. Ska fundera ut ett nytt gott recept på gröt med havrekross.

Vems monogram?


Gillar att köpa fina gamla handdukar, lakan och örngott på loppis och auktion. Ofta är det nogsamt broderade monogram på dem. Ibland undrar jag. Vems monogram är det? Hur många förhoppningar fanns det inte i alla stygn eftersom de flesta unga damer broderade till brudkistan och inför bröllopet? Fick hon ett bra äktenskap? Var hon nöjd? Tyckte hennes man att hon hade varit duktig som hade märkt upp alla deras handdukar med initialer? Man kan bara hoppas.

Krinolinas limpa med havrekross och valnötter


HIttade ett paket med havrekross från Saltå kvarn i skafferiet. Hällde 2 dl i en bunke och hällde sedan på 5 dl kokande vatten. Detta fick stå över natten. Sedan blandades 50 g jäst med 5 dl ljummet vatten tillsammans med 1 msk salt, 2 msk olivolja och 2 msk ekologisk och kallpressad rapsolja. Jag tillsatte cirka 1,5 dl krossade valnötter till degen. Därefter hällde jag i 1 liter vetemjöl (brukar köra Änglamarks ekologiska) och cirka 1,5 l Berglunds stenmalda och ekologiska rågsikt. Knådade en ganska lång stund i Electroluxen. Detta fick jäsa över natten. I morse bakade jag ut degen till två långa, vridna limpor som lades på plåt på bakplåtspapper och fick jäsa vidare i 30 minuter. Slutligen gräddades de i 175 grader i 45 minuter. Fick svalna på galler. Blev mycket bra i konsistens och smak. ur ett helt subjektivt perspektiv, alltså. Valnötter köper jag på påse från hyllan med den "utländska" maten på Konsum, det är Sevan som har dem på en stor grön påse. Jämarns vad gott det blev med ett schysst lager Bregott, ett par skivor smakrik ost och en klick fikonmarmelad.

onsdag 17 februari 2010

Annonser från Google

Har blivit rådd av Blogger och Google att lägga in annonser på bloggen. Jag vet inte om jag gillar det. Jag kommer väl att gilla det om jag skulle tjäna litet pengar på det. Alltid kan det väl bli några extra delikatessostar per år. Det jobbiga var att layouten liksom blev helt förskjuten när annonserna kom in. Så nu måste jag fixa till det. Jag har inte riktigt bestämt mig än, det är en prövoperiod. Känns det alltför störande och jobbigt så tar jag bort dem.

tisdag 16 februari 2010

Quinoagröt

Ett jättebra recept på quinoagröt som jag fick från Aftonbladet Kropp&Hälsa i söndags. Quinoa är väldigt proteinrikt, så det kan vara bra att få i sig det till frukost, så blir det mer mättande. Ofta är ju frukostar ganska proteinfattiga. Receptet var med i ett reportage om en detoxvecka i Algrave, så det har också en utrensande effekt.

Koka en del quinoa med två delar vatten. Till två vuxna behövs 2 dl quinoa och 4 dl vatten. Koka under lock i 10 minuter. Lägg i rivet äpple, banan, russin, gojibär, skivad banan, kanel eller ingefära och låt koka med. Servera med mjölk. Vi åt den till middag i dag med rivet äpple och gojibär samt en matsked honung.

På detoxveckan fick de tydligen quinoagröten serverad med litet yoghurt, nötter och honung, vilket verkade vara uppskattat. Så det kan man ju också prova.

Hastigt påkommet bröd


Rörde ihop 50 g jäst, 5 dl ljummet vatten, 0,5 dl olivolja, 1 dl honung, 1 dl linfrö, 3 dl ekologiskt rågmjöl och drygt 1 l vetemjöl tills degen fick en hyfsad konsistens. Sedan fick den jäsa i ett par timmar, bakades ut till två längder som skars i skivor, las på plåt, jästes, smordes med ägg och ströddes med svart och vitt sesamfrö och dekorerades med valnötter. Gräddades i 175 grader i 15 minuter, Blev hyfsat gott.

Grön och svart kardemumma


Jag gillar att laga indiskt, men det är ofta svårt att få tag på grön och svart kardemumma i Gästrikland. Det finns inte ens på ICA Maxi. Kanske finns det i någon invandrarbutik som jag missat. Var snälla och kom med tips om ni känner till någon. Fick i alla fall tag på båda sorterna på Hötorgshallen härom veckan. Så här står det i Anna Bergenströms "Under valnötsträdet":
"Grön kardemumma: I det indiska köket används den gröna kardemumman framför allt i kryddblandningar, drycker och desserter. Men också i rätter med kött och kyckling. Grön kardemumma anses vara extra bra för matsmältningen, och serveras gärna i sött te efter maten. I arabiska länder smaksätts ofta kaffet med grön kardemumma, och hos oss har den (i blekt form)traditionellt mest använts i bakning".
"Svart kardemumma: En helt annan sort än den gröna. Den är större och grövre, och kärvare i smaken. Den brukar användas i curryrätter och pickles. Både svart och grön kardemumma ingår i den goda indiska kryddblandningen garam masala".

Mycket bestämd tupp


Vår tupp Bobbo är mycket bestämd. Han släpper inte in några karlar i hönsgården inte. Där skall han vara den enda mannen. M har satt honom på plats genom att hålla fast honom och sätta honom i knät. Då kurade han ihop sig som en liten kyckling. Men alla andra män får hålla sig borta. Vi hade hönsvakt när vi var borta över nyår, men han fick inte gå in och hämta ägg för Bobbo, för då hoppade han upp på benen på honom och sparkade och knuffade, Jag hittade hela flocken hos grannen en dag i höstas och gick dit med stora räfsan för att mota hem dem. Jag räfsade Bobbo ett stycke hemåt, och han ställde sig chockat med vingarna i sdan och glodde upp på mig. Sedan när jag vände mig om hoppade han upp och knuffade mig med fötterna på baksidan av benen så jag nästan föll omkull. Så där kaxig var han minsann inte när han var liten liten gul grabbis.

Massor av ägg


Våra höns värper som sjuttsingen nu. Nu har M gjort upp med Bondenära om att sälja dem dit, så nu kommer de att finnas där. Vi funderar på att göra etiketter och sätta på gamla kartonger. M vill att de skall heta "Krinolinas trädgårdsägg". Jag är rädd att det skall verka som om det är jag som driver den här äggverksamheten, men det kanske funkar ändå. Vi jobbar på att ta fram en hyfsat snygg etikett. Håll utkik efter dem! Bruna, stora och mycket mycket goda.

Tulpansäsong i butikerna


Den här tiden på året kommer jag alltid in i en sväng där jag måste köpa en eller två buketter tulpaner varje fredag och ställa på matbordet. På Coop brukar de ha fina, ekologiskt odlade, rättvisemärkta tulpaner. Detta brukar hålla på fram till påsk, sedan brukar det vara andra blommor som hamnar där, t.ex. äppelkvistar eller tulpaner från trädgården om de har hunnit komma upp. Till påsk blir det gula och lila tulpaner!

Besöksvärd butik i Söderhamn


Det finns en hel del sevärt i Söderhamn. Faxeholmen, Vågbro, skärgården, allt möjligt. Nu finns det även en jättefin butik med många sorters te, choklad och allt möjligt annat. Jag var på shoppingtur i Söderhamn med ett par kompisar en lördag, och vi upptäckte den här butiken för första gången. Tänk, jag har typiskt glömt vad den heter, och jag har tappat bort den fina lilla pappkassen, men den ligger i gränden ned mot gågatan, bredvid Apoteket. Där fanns också flera olika sorters balsamvinäger, gjord på exempelvis tranbär (mums!) eller granatäpple. Fantastiska smaker. Man kunde köpa fina glasflaskor i olika storlekar och fylla upp, och betala för lösvikt s.a.s. Jag köpte fransk nougat, senchate med lime och vinchoklad, d.v.s. choklad med smak av olika druvor, himmelskt god och perfekt till kaffe. Jag trodde att min kompis A-H hade rökt på där inne, men hon hade bara sniffat för länge på alla teerna. Kolla in det stället när du kommer till Söderhamn!

onsdag 10 februari 2010

Jättegott te från Kina



Var på Himalaya i Hötorgshallen och köpte ett Oolongte, Milky Cream, svindyrt, 130 kronor kilot. Men jag föll för doften och det var det värt, för det är jättegott. Oolongte ökar förbränningen, det är ju också trevligt. Den fina muggen har min kompis Ulrika Olsson gjort.