söndag 22 augusti 2010

Kräftskiva en lördagkväll i augusti







Vi hade kräftskiva i går. Jalle och Ing-Marie kom med tunnbröd från Härjedalen och gammaldags svagdricka (min mormor och morfar hade alltid det hemma), Åsa och Jim kom med parmesanskorpor och Jonas dök upp med en skånesnaps med en blomma på toppen. Man och barn hade varit vid Ätran och fiskat kräftor, min man hade kokat dem med massor av dillfrö (mmmmmmm) och jag hade gjort en ostpaj och en musselpaj. Det skulle vara Västerbottenpaj, men denna typ av ost stod inte att uppbringa någonstans varför jag chansade på Kvibilles längst lagrade prästost, vilket också blev ganska bra. Upptäckte också att Kopparbergs rekorderliga päroncider passar väldigt bra till kräftor. Min kista gillar inte vitt vin, så jag får köra med andra grejer. Kolla förresten in eldkorgen! 129 spänn på Ullared.

Receptet på musselpajen ligger ute sedan tidigare, i inlägget från den 12 januari, och under etiketten "skaldjur".

lördag 14 augusti 2010

Dagens loppisfynd

I dag var jag på storloppis på Ramshopen i Storvik. Där var ett tiotal försäljare. Det var fruktansvärt varmt i dag, men jag orkade norpa åt mig en eldfast form i finfint skick från Rörstrand, ett stort avlångt vitt uppläggningsfat av okänd härkomst (kommer att passa perfekt till julbordet), en helt oanvänd borste som jag skall ha att borsta fötterna med i duschen, två skamfilade gamla ramar och en filthatt från trettiotalet eller så. Allt detta till den facila summan av 190 kronor.

Månadens citat augusti

"Dä ä inge fel på å äta småfågel inte...dä ska va bearnaise å...mjukbrö å...va fan ä dä frågan om? Småfågel har du ju där. Dä bare å locka dom mä späck".
Hans-Erik i "Ingen bor i skogen". Beskådas på youtube.

onsdag 11 augusti 2010

Rosenbukett

Gula stockrosor och kvistar av en nyponros med små små nypon som finns i trädgården. Hur kan det vara så kul att plocka buketter? Det är kul att hitta på fina kombos. En bra inspiration är Annas örtabok av Anna Bergenström. Där finns ett antal väldigt fina buketter att inspireras av.

Kaninlycka



Om jag vore kändis och det fanns läsarunderlag kunde jag tala ut i tidningarna om vår kaninlycka. Nu får detta bli forumet i stället. Tänk att man kan bli så tokig i en ynka liten kanin. Nu har han blivit galen i havregryn. Får han det i skålen kastar han sig över dem och frossar vilt.

Rödbetsblad och halloumi



God middag som vi knåpade ihop en dag. Smörfrästa rödbetsblad, en delikatess. Men ta bort stjälkarna, de gjorde inte vi och de fick en litet läskig konsistens. Massor av halloumi fräst i olivolja och vitlök. Till detta hade vi marinerade och stekta lammfileer. Tyvärr blev det ingen vettig bild på dem.

Svart stockros och såpnejlika

Nu blommar såpnejlika och svart stockros där ute i trädgården. Effektfullt tillsammans i buketter. Åbrodd passar till allt. Dessutom kan man ju få rötter på skotten om man låter dem stå ljust. Då får man ännu fler åbrodd till nästa sommar. Fin att göra små låga (otroligt väldoftande) häckar av).

Piff i farstun

Åkte till Storsjöstrand för att köpa balkonglådor av något slag att sätta utanför farstufönstren. När jag kom hem tyckte jag att det såg hemskt fånigt ut eftersom de här var ganska smala. Jag skall nog ha ett par bredare, kanske korgar, på utsidan. Så de här åkte upp på väggen i farstun i stället. Just nu är det åbrodd i den ena och en Appleblossom Rosebud-pelargon i den andra.

måndag 9 augusti 2010

Nu får det vara nog

På (enligt mig) förekommen anledning skall vi nu gå till botten med några saker i det svenska språket.

Det heter inte "pärlemoknappar", det heter "pärlemoRknappar". I musslan växer pärlor med pärlemor. Om alla modetidningar kunde lära sig det.

Man fyller inte något till brEdden, man fyller det till brÄdden. BrÄdden är den översta kanten på ett kärl eller ett vattendrag/en sjö. Det är faktiskt rätt svårt att fylla något bara på bredden.

Bäbisar ammar inte, de diar. Hur många mammor sitter och berättar om hur bäbisen har ammat hit och dit. Däggdjurens mödrar ammar eller ger di, spädbarnen diar, punkt slut. Eller äter, helt enkelt.

Om en kille har en hatt och pratar om den, då pratar han om SIN hatt och inte något annat. Pratar han om sin kompis hatt så pratar han om HANS eller HENNES hatt. Tänk att det har blivit så j-a svårt att hålla reda på det där. Tidigare gick det hur bra som helst. T.o.m. journalister i dagstidningarna skriver fel.

Att något är malplacerat har ingenting med mal i garderoben att göra. Det är ett låneuttryck från franskans MALPLACE' vilket betyder "felplacerad". Skall följaktligen uttalas "mallplacE'".

Det heter inte "inom situationstecken". Det heter "citationstecken" eftersom man citerar någon när man säger detta, eller anger att man väljer ett ord som kanske inte är helt adekvat.

Det heter heller inte "professorisk", utan "provisorisk". Det har inget med professorer att göra över huvud taget. Det betyder något som är ett provisorium, d.v.s. en tillfällig lösning tills man hittar en bättre.

Och vad är det egentligen med alla isärskrivningar? Man hör ju på ordet om det skall skrivas isär eller inte. Jag blir så matt.

Dessutom heter det inte "almenacka, utan "almanacka". OCH "marängsviss" med enkelt v och bara ett s-ljud.

Jättegnälligt,men jag har laddat upp länge.