söndag 31 maj 2009

Middag med kvinnor igen



Vi hade tjejmiddag igen. Vi har träffats ungefär en gång i kvartalet sedan 1999. Det kunde vara värt någon form av medalj. Vi är fem stycken. Ibland blir det manfall (kvinnofall?), som den här gången, men vissa gånger lyckas vi träffas allihop. I fredags var vi tre. Otroligt nog var det så varmt så att vi kunde sitta ute i trädgården ända tills efterrätten var uppäten. En underbar kväll i slutet av maj.

Den som har middagen hemma hos sig brukar laga maten tillsammans med sin parhäst. Nu var det jag och Anna. Anna gjorde förrätt och efterrätt, och jag gjorde huvudrätt. Vi har alltid trerätters. Det är fruktansvärt mysigt att åka hem till någon, dricka vin, äta gott och prata som besatt.

Vi grillade. Anna gjorde fyllda paprikor på grillen med chèvre, oliver och lite annat. Receptet hade hon hämtat ur Medmeratidningen. Jag grillade fläskkarré och färskpotatis i folie. Fläskkarrén hade jag marinerat i sesamolja, rödvin, italienskt örtsalt till kött och färska kryddor från landet. Till det hade jag gjort en kall sås på lättcrèmefraîche, lite citronmajonnäs och en massa kryddgrönt. Till efterrätt hade vi rabarberpaj med vispad grädde. Receptet tog vi ur Rutiga kokboken, så klart. Nu är det tamejfan sommar!

Fyllda paprikor på grillen


4 portioner


150 g-200 g chèvreost eller fårost, smulad

1 dl oliver, urkärnade och grovhackade

1 dl färska örter, t.ex. oregano eller basilka, hackade

2 gula eller röda paprikor, delade på längden och urkärnade


Blanda ost, olivhack och örter. Fyll paprikahalvorna med ostfyllningen och grilla över svag värme bara tills de är varma och osten har smält. Paprikorna bränns lätt, så ha dem under uppsikt.
Färskpotatis på grillen enligt Jamie Oliver
Man kokar färskpotatis på vanligt sätt. Jag brukar lägga i en kvist libbsticka i kastrullen, för det blir så fin smak då. Sedan lägger man potatisen i ett folieknyte tillsammans med ringlad olivolja, skal från en citron samt ett litet kläm saft från samma citron, samt en hög med kryddgrönt. Jag tog timjan och gräslök. Sedan lägger man knytet på grillen i 20-30 minuter. Det blir mycket gott.
Kall grön sås till fläskkarré
4 personer
5 dl lätt crème fraîche
1 klick majonnäs
skal och saft från 1/2 citron
en nypa salt
fem dropper worchestershiresås

söndag 24 maj 2009

Krinolinas pastasås med kikärter och tonfisk

Hittade på en ny pastasås häromsistens. Det var fråga om att ta något som fanns i skåpen eftersom varken tid eller ork fanns att gå och handla. Följaktligen:

Pastasås med kikärter och tonfisk

4 personer

1 burk kikärter
1 finhackad gul lök
1 finhackad eller riven vitlöksklyfta
2-3 msk olivolja
3-5 dl lätt créme fraîche
1 burk tonfisk i vatten
1 knippe finhackad persilja
salt, svartpeppar

Fräs löken, vitlöken och ärtorna sakta i oljan i en stekpanna. Tillsätt créme fraîche och tonfisk. Koka sakta i cirka 5 minuter. Krydda och smaka av med salt och peppar. Tillsätt persiljan mot slutet. Jättebra GI-mat, ja, bra mat över huvud taget.

I huvudet i dag

...och det har ju inte så mycket med mat att göra, men jag är fortfarande tagen av Henrik Schyffert på TV i går. Vilken strålande uppgörelse med hela 90-talets ironiska hållning. Och nu förstår jag litet bättre. Det jag irriterat mig på och trodde var brist på empati och total hänsynslöshet förklarade han som en stor förvirring. Mycket bra. Reprisen går i eftermiddag på ettan.

Kanongod kycklingpaj

Den här kycklingpajen brukar min mamma göra. Den är otroligt smaskig. Inte GI-kost precis, men den passar bra en sådan där dag när man tycker man förtjänar några extra kalorier. Man serverar en fräsch sallad med mycket gröna blad till. Jag tillsatte litet extra salt och vitlök också, och det funkade bra.


Gerds kycklingpaj

Pajskal:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
ca 3 msk vatten
Blanda ihop och gör en deg. Man får prova sig fram när det gäller vattenmängden. Jag brukar köra den i matberedaren, det är så himla smidigt. Låt vila en halvtimme i kylen. Kavla ut och klä en pajform. Pricka med gaffel och säkra kanterna. Grädda i 200 grader i 10 min. Under tiden har man gjort fyllningen klar.
Fyllning:
Köttet från en grillad kyckling
200 gram skivad svamp
3 msk smör
3 msk mjöl
2 dl hönsbuljong ( gjord på en tärning)
1 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost
Fräs svampen i en panna. Rör ned mjölet. Späd med buljong och grädde. Koka 3-5 minuter. Lägg i kycklingen och krydda. Låt puttra en stund. Slå stuvningen i pajskalet. Strö över osten. Grädda i 225 grader i 20 minuter.
Mums

Krispig marockansk sallad

Den här salladen lärde jag mig när jag jobbade i ett storkök för länge sedan. Man skivar paprika och äpplen tunt och lägger i en skål. Blandar en schysst vinägrett. Jag tog rapsolja och litet pressad lime, samt litet vitlök och svartpeppar. Enkelt men gott. Salladen är krispig och litet syrlig. Den passar ypperligt på sommaren och till grillat (särskilt till kött). Man kan variera sig och enbart köra gröna äpplen och grön paprika, eller röda äpplen och röd paprika. Den här gången blev det en blandning.

söndag 10 maj 2009

God mat på Murberget

Åkte till Härnösand i jobbet i förra veckan. Vi blev bjudna på lunch på Spjutegården på Murberget. Spjutegården är en gammal gård som flyttats till Murberget. När man sitter och åter i salen på övervåningen ser man granarna vaja utanför. Vi fick lax med gräddig murkelsås. Det var väldigt vällagat och gott.

Rabarberkräm med kvanne

Gjorde rabarberkräm med kvanne på Annemarta Borgens vis. Hon skriver så här:

"Rensa och skär rabarber i centimeterstora bitar. Skölj några späda kvanneblad och skär dem i strimlor. Koka rabarber och kvanne med socker i litet vatten tills de är mjuka. Ta bort kastrullen från värmen och red med litet potatismjöl utrört i kallt vatten. Servera desserten kall med vispgrädde, sur grädde, mjölk eller yoghurt. Några exakta mått kan jag inte ge. Det här var bara min älsklingsefterrätt som barn."

Bästa trasan

Det här är den bästa disktrasan. Tycker jag alltså. Helt i linne, grov struktur så att det är lätt att ta bort smuts, kan tvättas i tvättmaskin upp till 80 grader, och när den är bortom all räddning lägger man den bara i komposten. Jag har alltid en fyra-fem stycken hemma och använder aldrig samma trasa mer än en vecka, sedan åker den i tvätten. Mycket bra idé av Växbo lin. I Gävle säljer de den på Länsmuseet.

Gefleporslin

Hittade det här på loppis. Det är från Gefle och har precis så där fina rosor som jag gillar. Letar nu efter fler. Det blir till att sitta på nätet och titta.

lördag 2 maj 2009

Rabarbern på väg

Nu är rabarbern på gång. Det första jag skall göra är kräm och marmelad. I den hackar man ned litet kvanne för den speciella smakens skull, och för att spara på socker. Rabarber är mycket gott att blanda med jordgubbar i en marmelad. Jag planerar också att göra en rabarberpaj, och då tänker jag stänka över litet av kvannelikören som jag meckade i ordning i somras. Likören börjar nog bli riktigt bra nu. Fortsättning följer.

Trädgårdsdags


Nu är det full rulle i trädgården. Jag går förväntansfullt och funderar på allt som skall komma upp och växa som jag kan använda i maten. Rosenblad (nypon), sparris, salvia, dragon, persilja, dill, timjan, isop, oregano, citronmeliss, kvanne, morötter, rödbetor, kronärtskockor, gurkört, smultron, jordgubbar, vinbär, krusbär, plommon, äpplen, malört (beska!), rabarber och massor av andra saker. Spännande som tusan! Hur roade jag mig innan jag hade en egen trädgård? Jag minns inte. Jag har nog förträngt det.

Månadens citat

"You've got to cook for people. It's such a great expression of affection".
Ted Allen i Fab 5

Stången i taket

Stången i taket är jag så glad över. Det är en gammal hässjestör, nött och vacker. Den har M hängt upp med hjälp av öglor och tillböjda spikar som han hittade på en rivningstomt. Där hänger från vänster en bukett med oregano och salvia (vansinnigt vackert ihop), en bukett renfana, två inköpta knippen lin med vackra hemvävda band, en bukett hemplockad lavendel och två kakor av Anna Bergenströms rågknäcke. I år skall det väl upp litet nya saker där. Ovanför den vitmålade masoniten finns ett vackert, mer än hundraårigt pärlsponttak. Vi får väl se vilket år vi orkar och hinner ta ned masoniten. Då kommer vårt kök att bli ännu finare.

Libbsticka


Libbstickan i landet växer så det knakar. Jag tycker det är vår allra mest underskattade kryddväxt. Den är en jättebra baskrydda och gör sig dessutom fantastiskt bra som utfyllnad i buketter. Den är grön och frodig. Förr i tiden hade de flesta torp en libbsticka vid knuten. Den är lättskött och man kan i princip skörda hur mycket som helst. Libbstickan är en av stöttpelarna i örtsaltet herba mare. Den är släkt med både persilja och kvanne och har en mustig doft och smak. Man kanske kan beskriva smaken som en blandning mellan persilja och bladselleri. Jag skulle nog inte hacka ned den i en sallad, men jag lägger den i potatiskoket, i grytor, i soppor och i kryddblandningar. Varje sommar gör jag ett libbstickesalt som jag kan blanda i alla rätter som kräver någon form av buljong. Tyvärr kan den vara svår att få tag på i butiken och hos handelsträdgården. Men får man tag på den så kommer den tillbaka med full kraft år efter år.

Egna tomater

Tomatplantorna som M har satt frodas i farstun. Hoppas hoppas hoppas att vi får en bra skörd av mogna röda tomater i år. Vi har uppfört ett växthus modell mycket litet. I så fall skall jag göra Jamie Olivers tomatketchup och Camilla Plums konserverade tomater, och lägga ut recept på dem. Håll tummarna!

Premiärgrillning!

I dag grillade jag för första gången i år. Det var en helt OK känsla. Det var varmt och soligt, och vi kunde sitta ute och äta middag i bersån. En laxsida som jag hade lagt olja, gräslök, salt och peppar på. Jag petade över all glöd på ena sidan grillen och lade laxen på den andra sidan. Potatis som jag hade kokat och lagt i litet olja, citrontimjan och citron. Tjocka skivor av färsk ananas. Den åt vi som efterrätt. Prova gärna att grilla ananas. Den får en mycket sötare smak. Jag sätter ibland bitar av den på spett tillsammans med marshmallows. Då måste man ha en mycket mild glöd, annars brinner marshmallowsen upp. Laxen fick ligga och gosa en stund med locket stängt, det är ett bra grepp, för det blir en litet rökt touche på den. Konsistensen blir väldigt fin, den håller sig saftig.