torsdag 31 december 2009

Månadens citat december

Nu är klockan över nio på nyårsaftons kväll, och jag kom plötsligt på att jag inte lagt in något månadens citat för december. Just nu kommer jag bara på en historia som min kusin David berättade om när han var matansvarig (vad heter det? tross? minns inte, who cares) i lumpen. Han låg inne med en kille som tjatade och tjatade i månader om hur sugen han var på oxfilé med bearnaisesås. David kände till slut ett stort medlidande med den här killen och åbäkade sig en kväll till att laga oxfilé på det vis killen hade tjatat om. Precis när filén var upplagd, pommes friten frittad, beasåsen och vinet upphällda och de slog sig ned till bords så utbrister killen på brett dalmål:
-Guuuuuuuuuuuuud vad jag är suuuuuuuuuugen på luuuuuutfisk!

tisdag 15 december 2009

Julgodiset är klart


Nu har jag gjort några olika sorters julgodis. Det kommer ett par till, men det här är de som var färdiga i söndags.


Rocky road

Smält 200 g 70 % choklad i vattenbad. Rör i 1,5 dl hackade saltade pistagenötter och 1,5 dl minimarshmallows. Häll upp på smörpapper i en avlång, inte för stor form. Strö på mer nötter och marshmallows på en gång innan chokladen har stelnat. Man kan tryck till litet så att det fastnar. Jag brukar också smälta litet vit choklad och ringla över. Otäckt gott. Man skär i bitar och lägger upp på fat.



Knäck

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
ev 2 dl hackad sötmandel
knäckformar så klart

Ställ knäckformarna på en bricka eller i en långpanna. Använd gärna dubbla formar så välter de inte när smeten hälls i. Ytterformarna kan användas igen.
Häll grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka allt sammans utan lock på medelvärme. Värmen måste vara jämn. Massan skall bubbelkoka. Koka i 15-30 minuter, beroende på kastrullen. En vid kastrull kokar knäcken snabbare. Rör om då och då men inte för ofta, för då blir knäcken sockrig. Om man vill ha mandel i tillsätter man den strax innan knäcken är klar.
Koka tills smeten är cirka 120 grader. man kan ta litet av smeten i ett glas kallt vatten, kan man rulla en kula när den stelnat är smeten perfekt. Häll över smeten i en tillbringare och häll upp i formarna. Låt stelna. Förvara torrt och under lock.


Vit kardemummatryffel

1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 tsk nystött kardemumma
2 msk smör
florsocker

Mitt favortjulgodis. Koka upp grädden i en kastrull, bryt sönder chokladen och rör ned den, tillsätt kardemumma och smör. Häll upp i en djup tallrik och låt stelna. Sedan kan man rulla kulor och rulla dem i florsocker (eller kokosflingor).


Krinolinas chokladtryffel

1 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
rivet skal från en apelsin
1 tsk kanel
2 tsk smör
kakaopulver

Man gör på samma sätt som med den vita tryffeln, men man rullar kulorna i kakao. Mycket gott.

Ljusslingor i krukväxterna


Fint, eller hur? I stället för stjärnor och stakar i vissa fönster.

Min fina antika ljusstake


Jag älskar järnsmide. Den här ljusstaken fick jag av M i födelsedagspresent för några år sedan. Han hade köpt den på den lokala antikhandeln. Den är väl fin? Man kan reglera höjden på ljushållaren, och längst ned på plattan kan man ställa blockljus och pynta med blommor och frukt.

Ljuskronan


Ljuskronan ovanför matbordet är pyntad till jul. I år blev det enris och rödrutiga band. Förra året var det eucalyptuskvistar och vita band. Det blir en extra fin julstämning vid bordet. Jag gillar verkligen IKEA's ljus, men till julafton köper jag hem riktiga antikljus och sätter i alla stakar i matrummet. Det blir särskilt fint, tycker jag.

Lill-M's discomiddag


Sexåriga Lill-M hade en tuff lördag. Först ett födelsedagskalas mellan 14 och 16, sedan hem och äta för att avancera till ett disco på den lokala macken klockan 17. Det var trångt i köket p.g.a. allt julgodis och vörtbröd, samt den där butternutpumpan med mascarpone och parmesan som vi vuxna skulle äta medan barnet var på disco. Jag hade ugnen på, så jag tog och hällde litet olivolja i en form, la i ett par skalade potatisar och en bit av den ytterfilé som skulle vara till pumpan. Detta saltades något och beströddes med hackad rosmarin och litet vitlök. Till detta fick hon machésallad med tomat och litet aioli. Enkelt men smaskigt. Och snabbt men hyfsat nyttigt. Sedan kunde hon skutta runt på dansgolvet inne på macken i två timmar utan avbrott. Men, det är klart, hon hade ju grundat med en hel del godis...

Det goda vörtbrödet


De senaste åren har jag bakat vörtbröd själv. Man behöver ju inte så mycket, jag bakar fyra limpor och sedan, efter tre dagar är man ganska trött på det. Men det är så gott medan det varar, och det blir en speciell smak när man gör det själv. Den allra första skinkmackan på det här brödet och med ett rejält lager senap, samt en sval öl...Jag tar undan en liten bit av degen och tar ut figurer med pepparkaksmått som jag sätter på med hjälp av litet uppvispat ägg. När det gräddas sprids det en ljuvlig, fullkomligt julig doft i hela huset och ända ut på gatan.


Vörtbröd
4 limpor

4 dl svagdricka, porter eller julmust
en påse vörtkryddblandning
5 dl rågmjöl
vatten
75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl mörk sirap
1/2 msk salt
1 dl russin om så önskas (det undviker jag)
cirka 1/2-2 l vetemjöl

Koka upp svagdrickan/portern/musetn och slå den het över rågmjöleti en degbunke. Rör till en slät deg. Täck med plastfolie eller ett lock. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Smält smöret, häll på mjölken och värm försiktigt till ca 37 grader. Lös upp jästen i litet av degspadet. Häll i rågmjölsblandningen och rör om. Tillsätt sirap, salt och eventuellt russin. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl tills degen har fått en fast konsistens. Enklast är det så klart i en assistent. Låt degen jäsa övertäckt och hyfsat varmt i ett par timmar.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig med litet mer mjöl. Dela den i fyra delar och baka ut till smala limpor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla litet smält smör längs långsidorna på limporna så att blir de lättare att ta isär. Låt dem jäsa någon timme till.
Pensla limporna med ägg före gräddning,eller med litet sirap utrörd i hett vatten strax innan de är färdiga. De skall gräddas i 200 grader i 50-60 minuter.
Mums!

lördag 12 december 2009

Vit tryffelkaka

Vit tryffelkaka
12 personer

2 ägg
4 msk socker
knappt 1 dl vetemjöl
50 g smält vit choklad

Tryffel:
drygt 3 dl vispgrädde
350 g vit choklad, bruten eller bankad i bitar
250 g mascarponeost
1 tsk stötta kardemummafrön

1, Smörj en 20 centimeters spännform och klä bottnen med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker i 10 minuter, eller tills smeten är ljus och skummig och vispen lämnar spår några sekunder. Skeda ned mjölet.Vänd också ned den vita chokladen. Häll smeten i formen och grädda i ugn i 180 grader, 25 minuter. Låt svalna och flytta sedan kakan till ett galler. LÄgg tillbaka den kalla kakan i formen.
3. Koka upp grädden till tryffeln. Tillsätt kardemumman. Rör för att förhindra att grädden bränner fast. Låt svalna något. Tillsätt den vita chokladen och rör tills den smält och blandats med grädden. Tag av den från plattan och rör tills smeten blandats nästan helt. Rör i mascarponen. Häll blandningen över kakan och ställ kallt i två timmar. Flytta den sedan till ett serveringsfat.

Annas pepparkakspaj med lingonparfait

Det här receptet har jag fått av min kompis Anna som gjorde det på en av våra tjejmiddagar. Nej, det är inte samma Anna som hon med Hamres hemliga recept. Jag har förfärligt många kompisar som heter Anna (minst tre), men de är väldigt olika varandra. Den här Anna kommer dock från Söderhamn, och är därför även hon en hälsingetös.

Pepparkakspaj med lingonparfait

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
125 gr smält smör

Detta blandas, rörs ihop och plattas ut i en pajform.

2 dl ovispad vispgrädde hälls på pajbottnen.
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
och 1 krm malen nejlika blandas och strös på grädden.

Det hela gräddas mitt i ugnen i 10 minuter, 200 grader. Sänk sedan till 150 grader och grädda ytterligare 12-15 minuter.

Medan pajen svalnar något gör man lingonparfaiten.
4 äggulor
och 4 msk florsocker vispas pösigt.
4 dl vispgrädde vispas och blandas i. Sedan rör man i 1 1/2 dl lingonsylt.

Mycket smaskig paj, och det är så himla gott med kaffe till...

Apelsinmoussekaka

Jag har som sagt inte hunnit laga särskilt mycket mat på ett tag, och har inte kommit igång med julmaten än riktigt. Men i helgen planerar jag att göra julgodis. Tills vidare lägger jag ut tre recept på paj och kaka som passar på till jul. Bara de innehåller pepparkakskryddor, choklad eller apelsin så är man hemma.

Apelsinmoussekaka
12 personer

Till bottnarna:
Knappt 2 dl smör
knappt 2 dl socker
4 lätt vispade ägg
1 msk kakaopulver
knappt 4 1/2 dl extra fint vetemjöl
50 g smält choklad med apelsinsmak (smält i vattenbad)

Blanda i en skål och häll i en smord och bröad spännform (20 cm i diam) med bakplåtspapper i botten. Grädda i 180 grader i 40 minuter. Låt svalna.

Till apelsinmoussen:
2 ägg, separerade
4 msk socker
2 dl nypressad apelsinjuice
2 tsk gelatinpulver
3 msk vatten
drygt 3 dl vispgrädde
skinnfria apelsinklyftor och skivor till garnering

Blanda. Lägg mousse mellan bottnarna. Låt kakan stelna i en spännform. Garnera med vispgrädde eller vitchoklad och apelsinskivor.

fredag 11 december 2009

Mysfrukost i advent

I morse hade vi 6 personer här på frukostklubb. Frukosten var förstärkt med glögg, mandel, russin, saffransbröd och Hamres pepparkakor. Lamporna var släckta, en massa levande ljus var tända. Det doftade kaffe, glögg och nybakt. Det var min själ en riktigt mysig frukost. Det var också himla mysigt när alla hade gått och jag satte mig med en varm kopp kaffe och läste Allt i Hemmets julspecial i tystnaden...

Julstress

Jag har inte hunnit skriva något, eller laga något på ett tag. Nu håller jag för fullt på att sy gardiner och kuddfodral till jul. Så fort jag gjort det skall jag i alla fall ta itu med julgodiset. Det är planerat till den här helgen. Julgodiset känns mycket viktigt. Nästa helg har jag planerat att lägga in sill. jag skall göra tre sorter: citronsillen, Ernst Kirschsteigers äppelsill och lingonsill. Så det kommer mer, bara inte i dag. Men jag kan tipsa om en bra macka att sno ihop till julstöket, när man kanske inte orkar eller hinner tänka på vanlig mat:


Kusin Jontes macka med tonfisk

1 burk tonfisk i vatten
Cirka 1 dl majonnäs, eller efter behag
3-4 droppar tabasco
1 riven eller pressad vitlöksklyfta
kanske 1 krm salt

Mecka ihop allt detta i en skål. Ta en baguette av valfri storlek och fyll den med röran. Lägg på tomatskivor eller vad det nu finns för grönsak hemma. Gröna blad är gott också. Käka! Ta en öl eller en bubbelvatten med citron till.

tisdag 8 december 2009

Hemligheten i Hamre


Fick ett mail från Anna om hennes hemliga receptet från Hamre. Så här skriver hon: "Receptet kommer från min mormor Kerstin som bodde på Heden i Ljusdal. Hon hade fått det från någon väninna i den intilliggande byn Hamre. Goda recept var antagligen välbevakade husmorshemligheter på den tiden, därav namnet Hamres hemliga!"

Vilken tur för mig att det inte var så hemligt längre, för pepparkakorna ger ett extra skimmer åt tillvaron.

måndag 7 december 2009

Pepparkakssläde med renar




Fick ett tokryck och bakade en pepparkakssläde ur Aftonbladets julbilaga. Det var litet jobbigt, på gränsen faktiskt. Och meden gick av, och renarna ville inte stå för jag hade satt ihop dem fel. Men det blev ganska fint ändå. Gjorde ett hus också där torndelen är Taj Mahal. Bottenvåningen var ett eget påhitt. Det lyser fint där inne när man tänder ljus.

Äntligen ägg igen!


NU har våra kycklingar från i somras blivit så stora att de har börjat värpa. Titta vilka fina ägg!

söndag 6 december 2009

Taj Mahal i jul


Såg i en tidning att Indiska hade pepparkaksmått i form av Taj Mahal. Störtade dit och köpte. Jättefina.

Stjärnor i fönstren


Älskar stjärnor. Men det är ett himla sjå att hänga upp alla, och fixa nya lampor. Men nu är det nästan klart.

Laddat för jul


Jag har letat fram alla rödvita kökshanddukar från vinden och lagt dem i köket. Det lyser upp himla fint med vitt och rött. De randiga och rutiga handdukarna från Rusta (finns fortfarande i deras butiker) brukar jag lägga fram som julservetter på julbordet. Förra året hade vi granris, ett äpple och en rödvit íhopvikt handduk på varje tallrik. Det var fint.

Rött, rött, rött


Det krävs så lite för att det skall bli juligt. Några röda äpplen i en burk. En julig växt. Miljövänligt och mysigt.

Glögghörnan


Här bullar vi alltid upp glöggen. På julafton när vi skall samlas och äta julbord får alla gå dit först och hämta en mugg glögg med mandel och russin. Det doftar så gott. Trängtar efter chokladglöggen från Gefle Chocolateria. Då kan vi prata om doft!

Snart jul


Det är en skön stämning när det snart är jul. Man får tända ljus. Det råder ett frostigt lugn. Älskar den här adventsstaken. Muggen med lingonris i har min kompis Ulrika Olsson gjort och flaskan köpte M på Erikshjälpen i onsdags. Den skall vi blanda i ordning julsnaps i.

Stjärna i bersån



Vi har satt upp stjärnor inne. och nu har vi en stjärna i bersån också. I mitten av stenläggningen är det tegel, och där har det blivit en frostig stjärna. Snyggt, tycker jag.

Hamres hemliga recept



Det här är det allra godaste receptet på pepparkakor. Hamres hemliga recept. Nu är det väl inte så superhemligt längre, men jag gillar ändå att kalla det så. Kakorna får en sådan knäckig och fin smak, och citronen bryter av väldigt bra. De påminner mig om min mormors pepparkakor, som också var ljusa, tunna och litet knäckiga.

Receptet har jag fått av min kompis Anna, som är barnfödd och uppvuxen i Ytteryg på gränsen mellan Järvsö och Färila socknar i Hälsingland. Var hon själv har fått det ifrån vet jag inte. Kanske är det ett gammalt hälsingländskt släktrecept. Kanske gör Anna ett inlägg här på bloggen och berättar att hon hittat receptet i ett nummer av Amelia år 2003. Eller snappat upp den när hon gick på hushållsskola i Järvsö. Men jag tänker mig gärna att den här degen har kommit till och knådats ihop i någon präktig bondgård i Ljusdals kommun. Hur som helst så blir det sanslöst goda pepparkakor. Och degen! Den smakar som manna från himlen, eller som något som kunde ha serverats som efterrätt vid Kung Salomos bord. Här kommer det:


Hamres hemliga pepparkaksrecept

250 g smör (smältes)
2 1/2 dl sirap
5 hg strösocker (ca 6 dl)
1,5 msk ingefära (eller 2 om man vill)
1,5 msk bikarbonat
skal och saft av en citron
2 dl vispad grädde
8-9- hg vetemjöl

Blanda allt med mjölet sist. Grädda i 150 grader.
Mums!

Jag har kommit fram till att kakorna skall gräddas nederst i ugnen i 8-10 minuter. Jag gillar bäst när de fortfarande är litet ljusa.

Pepparkaksslottet


För jag vet inte vilket år i rad har länsmuseet ett gigantiskt pepparkaksslott i entrén. Maffigt! På julmarknaden i dag kunde man beskåda det.