lördag 18 september 2010

Älgfärsbullar med citron och gräddsås




Just nu är frysen full av älgkött. Välsprunget och ekologiskt från trakten väster om Lillhärdal. Jag gillar att göra köttbullar med citron och ha en gräddsås till. Ta ett halv kilo färs. Har du inte älgfärs går det naturligtvis bra med nötfärs, blandfärs eller vad man vill ha. Blanda ned en skvätt vispgrädde, en riven lök, en nypa salt, någon deciliter finhackad persilja, rivet skal från en (ekologisk) citron och nymalen svartpeppar. Forma bullar och fräs dem i en panna med rejält med riktigt smör. Lättmargarin är rena döden för kroppen enligt innehållsförteckningen! När bullarna börjar bli klara, häll på 3 dl alternativt 5 dl vispgrädde, beroende på hur mycket sås man vill ha. Krydda såsen med ytterligare litet salt, rivet citronskal, några droppar worchestershiresås ("wosterschörsås"), mer svartpeppar och (viktigt!) smaka av. Man kan ta ris eller kokt potatis till. Eller klyftpotatis! Sallad och kanske något gott rött vin till. Inte svårt, men gott. Något för en kall grå dag. Och okej, bilderna är litet suddiga, men försök själva att laga mat och hålla kameran stilla samtidigt, så får ni se.

3 kommentarer:

  1. Låter jättegott med citon i. Har inte frysen fullmed älgfärs, men vildsvinsfärs finns det desto mer av. Tror det får bli vildsvinsbiffar med citron i veckan. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Vildsvin blir säkert jättegott! Skall hålla utkik efter dem! Kram K

    SvaraRadera