söndag 29 mars 2009

Sparris och jordärtskockor


I dag har jag varit på trädgårdsmässan i Älvsjö. Jag lyckades komma över fem sparrisplantor för 100 kronor, och en hög med jordärtskockor för 50 kronor. Nu skall de sättas ut i trädgården så snart det blir tillräckligt varmt. Den späda gröna sparrisen får mjukna i litet olivolja och vitlök i stekpanna, och sedan häller man över en äggstanning så att det blir en delikat sparrisomelett. Jordärtskockorna får vi göra soppa eller lådor i ugnen på. M har lagt dem i en äggkartong i fönstret så att de skall få spröt. Sparrisplantorna skall lindas in i vått tidningspapper och ligga mörkt tills det är dags att plantera ut dem.

fredag 27 mars 2009

Kycklingfilé i balsamicogrädde

Jag tror att jag hittade det här receptet i agronomernas fackliga tidskrift. Det är jättegott. Jag hade en fikonbalsamico, men det går bra med vilken som helst. Men jag tror ju att en dyrare, mer autentisk är godare. De billiga görs ju tydligen på saft och sockerkulör. Det är inte särskilt balsamiskt. Inte särskilt schysst heller. Serveras med fördel med ris.


Kycklingfilé i balsamicogrädde
4 personer
4-6 kycklingfiléer
1 paket skivad bacon
oliv- eller rapsolja
3 dl grädde av valfri sort
5 msk tomatpuré
2 msk balsamico
3 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar och salt efter behag
Linda en baconskiva runt varje kycklingfilé och fäst eventuellt med tandpetare. Fräs sakta i olja i en stekpanna på båda sidorna tills de blivit gyllenbruna. Lägg dem i en smord, eldfast form. Blanda resten av ingredienserna till en sås. Häll den över filéerna. Formen skall in i 200 grader i 30-40 minuter. Kolla med en kniv att filéerna är klara. Lycka till!

Övervakad

Vi har en övervakare i köket. En som kollar att allting går schysst till. Hon kan verka slö och frånvarande, men tappar man minsta korvbit är hon blixtsnabb som en vessla. Hon intresserar sig även för frukt och grönt. Bananer, hallon, jordgubbar, ananas, mango, paprika, gurka. När hon var valp åt hon rå lök på löpande band, men det har hon slutat med. Skönt, för det låg råa halvätna lökar över hela bottenvåningen. Popcorn och smågodis är hon tokig i. Allt går egentligen ned, utom just de där gröna bladen som jag nyss skrev om. Pillar man i sådana i matskålen, lyfter hon försiktigt ur dem med framtänderna och lägger dem i en hög på golvet vid sidan om. I dag fick hon en baconskiva som blev över. Hon satt fint och drog långsamt in den på tungan som om hon trodde att jag skulle försöka hala ut den igen. Sedan gick hon till en undanskymd vrå och festade på den i tio sekunder, innan hon återtog sin plats framför kylen.

Besatt av sallad

Är i en period då jag bara måste ha sallad på späda blad till allt. Detta är favoriten, en blandning av machésallad, baby leaf och spenat. Så himla gott. Coop säljer den här blandningen. Nu börjar man bli sugen på att odla själv. Det ligger påsar med machésalladfrön och stirrar uppfodrande på mig. Snart måste det göras!

Vad skall hända?




I skålen i köket ligger tre enorma, röda avlånga paprikor. De är hemsläpade av M. Jag undrar vad han tänker göra med dem. Det har blivit en cliffhanger i köket.
I skålen framför finns hemgjord müsli som jag kucklade ihop häromdagen. Rostade hackade mandlar, pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön, kokosflingor, havregryn och rågflingor. Stora, avlånga kokosflingor finns på Willys. Har inte hittat dem någon annanstans. Det är ju jättegott med skivad banan till müslin. Eller jordgubbar.

tisdag 24 mars 2009

Ny spännande tidning

Vi fick nya Allt om Trädgård i går, och där kunde man läsa att Leila Lindholm skall börja ge ut ett livsstilsmagasin. Det heter Leilas Country Living. Det kan definitivt vara värt att kolla in. I Allt om trädgård skriver Renee Voltaire om mat också. Allt verkar mycket gott.

söndag 22 mars 2009

Chokladgodis med rostade frön

Det här godiset brukar vi göra hemma emellanåt. Det är jättegott och ett alternativ till kaffebröd och vanligt godis. Om man inte gillar 70-procentig choklad (en del gör konstigt nog inte det) så går det nog bra att använda t.ex. Marabous Dark Milk eller blanda in vanlig mjölkchoklad. Man smälter 100 g choklad i vattenbad på spisen, rostar under tiden 2 dl solrosfrön och 1 dl sesamfrön i en torr stekpanna, och blandar sedan ned detta i chokladen. Man kan också använda exempelvis pumpakärnor, kokosflingor eller linfrön. Nötter går bra, men det kan lätt bli en kaloribomb. Det går naturligtvis också att lägga i torkad frukt som man hackat i bitar. Fikon passar bra. Smeten hälls i en plan form med smörpapper eller bakplåtspapper i botten. Sedan ställs detta på en kall plats så att det får stelna. Sedan skär man chokladkakan i bitar. Jag brukar göra det både till jul och påsk och några gånger däremellan. Vi har det ibland på brickan med lördagsmys tillsammans med vindruvor, mango, granatäpple och annan frukt.