Det här godiset brukar vi göra hemma emellanåt. Det är jättegott och ett alternativ till kaffebröd och vanligt godis. Om man inte gillar 70-procentig choklad (en del gör konstigt nog inte det) så går det nog bra att använda t.ex. Marabous Dark Milk eller blanda in vanlig mjölkchoklad. Man smälter 100 g choklad i vattenbad på spisen, rostar under tiden 2 dl solrosfrön och 1 dl sesamfrön i en torr stekpanna, och blandar sedan ned detta i chokladen. Man kan också använda exempelvis pumpakärnor, kokosflingor eller linfrön. Nötter går bra, men det kan lätt bli en kaloribomb. Det går naturligtvis också att lägga i torkad frukt som man hackat i bitar. Fikon passar bra. Smeten hälls i en plan form med smörpapper eller bakplåtspapper i botten. Sedan ställs detta på en kall plats så att det får stelna. Sedan skär man chokladkakan i bitar. Jag brukar göra det både till jul och påsk och några gånger däremellan. Vi har det ibland på brickan med lördagsmys tillsammans med vindruvor, mango, granatäpple och annan frukt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar