Jag har blivit ombedd att lägga ut recept på örtsalten som jag gör. Det är jättesvårt eftersom jag är så van att blanda ihop dem på fri hand, men jag skall försöka. Jag brukar hacka kryddorna först, och sedan röra i salt. Det borde vara så att det skall vara lika delar salt och örter. Man måste se till att det blandas ordentligt. Då blir det enkelt att räkna ut måtten om man t.ex. skall göra ett salt med bara persilja.
När jag skulle göra herbamare första gången skrev jag av det som stod på burken som vi köpt i affären. Det var bara grönsaker, kryddörter och havssalt. Så här ser listan ut med måtten som jag försökt uppskatta. Jag har tagit mindre av de örter som har en ganska stark smak.
Herbamare
alla ingredienser skall finhackas
2 dl persilja
1 dl gräslök
1 dl timjan
1 dl libbsticka (fråga en kompis som har i landet)
2 dl dragon
1 dl salvia
2 dl citronmeliss
2 dl gul lök eller salladslök
5 vitlöksklyftor
1 dm purjolök
Detta skall blandas med ungefär 2,5 liter salt. Blandningen håller sig mycket länge, man kan ledigt ha en burk i ett par år. Detta är en allkrydda som kan användas till det mesta.
14 recept på julgodis
2 dagar sedan
igár gjorde jag en örtsalt efter din recept för första gángen, med de örterna jag hittade. ska saltet med örterna vara sá fuktig som det blev för mig eller ska man torka det ett tag? lukta gott gör det i alla fall...
SvaraRaderaDet skall vara så där fuktigt, det är ett tecken på att saltet har dragit ut smaken och oljorna ur bladen. Det brukar torka upp efter hand. Det har ingen betydelse för matlagningen att saltet är fuktigt, jag tycker nästan att det är godare. Gillar man det inte kan man ta litet mer salt och röra i.Hälsn K
SvaraRaderaJag använder en betydligt större andel växtmaterial i mitt salt (samma vikt som saltet ungefär) och det blir väldigt fuktigt. Om man lägger det på en plåt i ugnen på 50 grader och rör om då och då blir det snart torrt. Kan också rekommendera att ersätta en del av saltet med seltin.
SvaraRaderaTack för tipset! K
SvaraRadera