fredag 31 augusti 2012

Storkar, braxen och nyupptagen potatis


En av de ballaste luncher jag varit med om. Var ute med projektet jag jobbar med och åkte i Vidzeme i Lettland, i trakterna kring Valmiera, Vi var hungriga och törstiga. Vi fick kliva av bussen och gå genom en trehundra meter lång lärkallé. Träden var fulla av storkar och storkbon. Vi kom fram till en bondgård med en liten sjö. Familjen där hade tagit över den gamla övergivna och försöker nu driva jordbruk i liten skala. Vi blev serverade nyupptagen potatis och braxen som de dragit upp och rökt själva med  massor av dill och flingsalt. Till det en grön sås av något slag, och en sallad. Himmelskt. Sedan kaffe och en traditionell kaka. Lettisk mat är väldigt god tycker jag, det är alltid massor av grönsaker, mycket dill, rotfrukter och vitlök, Vi har många gemensamma drag i våra kök, som exempelvis kärleken till dillen och de kalla såserna. De älskar vår sill, och de äter också nykokta kräftor med dill. Troligen är det från början en gemensam östersjökost, med vissa influenser från Ryssland. Mumsigt är det i alla fall. Och den hemlagade maten är sååååå mycket godare än den man får på restaurangerna.

Köttmarknad!

Köttmarkanden i Riga liknar inte det vi är vana vid i Sverige.här ser vi bara valda delar av djuret i butiken. Där lägger man ut alla delar, horn, tunga, rubbet. Det kan kännas konstigt, men samtidigt är det ju så att skall man äta kött så får man inse att det faktiskt kommer från ett djur som någon dödat. Gillar man kött och vill prova olika råvaror och maträtter skall man gå hit och handla.

Bästa kaffet

Min farmor säger alltid att Löfbergs är det bästa kaffet. Det tycker jag också. Gevalia är helt Ok (och mina nya vänner i Lettland är helt galna i det), men Löfbergs har den där aromen som gör en så lycklig, både när man doftar och när man smakar. Farmor har Löfbergs på en strategisk plats i köksskåpet, lätt att nå. Men hon föredrar kokkaffe. Jag vill ha bryggkaffe.

Marknaden vid de stora hallarna i Riga

Riga är en otroligt cool stad. En av mina favoritplatser är frukt- bär- och grönsaksmarknaden vid de stora saluhallarna. Där står de gamla gummorna och säljer sina hemodlade gurkor och handplockade blåbär. För i Lettland har alla som bor på landet ett stort grönsaksland. En av mina drömmar är att bo i Riga i några veckor kring månadsskiftet juli-augusti, gå till marknaden varje morgon och köpa bröd, kött, fisk, grönt och bär och sedan laga massor av god mat. För det är billigt. Exempelvis kostar kantarellerna cirka 7 kronor kilot, och gurkorna en halv lat, d.v.s. ungefär 6 kronor.

torsdag 30 augusti 2012

Fri tvätt

Jag har bott i eget hus med egen tvättmaskin i över tio år, men jag tycker fortfarande det är oerhört lyxigt att slippa boka tvättstuga och kunna tvätta när jag vill. Det bästa är ju mellan april och september när man kan hänga ut tvätten och den doftar så gott. Det blir så somrigt med lakan och handdukar som fladdrar i vinden.

Kräftor med mys i trädgården

Trots att det har regnat hela tiden har det varit några varma kvällar man har kunnat sitta ute. jag köpte kinesiska jumbokräftor på Coop. Det är mysigt att tända grillen och lägga på litet majs till. Tunnbröd, kex, Västerbotten, Gouda. Baguetter som man värmer på grillen. Tända lyktor. Vi måste också köra med rökelse och ha grillen nära för myggens skull. sedan måste man ha sockor och gummistövlar så¨att de inte sticker en. Jag gjorde dillpesto till som vi lade på baguetterna.

Min farmors kök

 
Min farmor är 92 år och bor i ett litet hus i Hedemora. Huset byggdes åt henne och farfar år 1945. Köket har inte ändrats på något sätt sedan dess. Farmor har ett helt unikt system att sortera in grejer i köksskåpen. Jag har fortfarande svårt att hitta när jag kommer dit och skall laga mat. Hon klarar sig bra med en del hemtjänst och lagar en hel del mat själv. Jag vet inte om något av hennes barn eller barnbarn någonsin kommer att ta över huset. Det vore hemskt om någon annan flyttade in och rev ut hela köksinredningen och satte in andra luckor.

onsdag 8 augusti 2012

Hemgjord hallonsylt är godast



Hemgjord sylt blev mycket enklare att göra när syltsockret kom. Man fixar ihop några liter bär (det är den jobbiga biten), mäter upp, lägger i en kastrull och tillsätter syltsocker, ett kilo per liter sylt (varför kan det inte stå på påsen hur mycket ett kilo är i liter?), låter koka upp på svag värme och sedan koka i tio minuter. Häll upp i steriliserade burkar.

tisdag 7 augusti 2012

Augustisallad




Mynta kan man prova i alla möjliga rätter, för ofta blir det lyckat. I går gjorde jag den här salladen på färsk vitkål, grönt äpple, strimlad gurka och finhackad pepparmynta. Ringlade litet basilikaolja på. Jättefräsch smak, och man var som nyborstad i munnen en lång stund efteråt. Jag har upptäckt att man lätt kan föröka mynta genom att sätta toppskott i vatten. Det blir snart rötter och då kan man plantera den. Ni som bor nära mig kan komma och hämta skott, om ni vill!