lördag 19 september 2009

Aniskokta päron


Vårt päronträd bär frukt för första gången. Därför kommer här ett gammalt recept med päron:

Aniskokta päron
4 personer

1 ekokologisk citron
8 dl vatten
2 dl strösocker
3 stjärnanis
2 bitar hel kanel
4 fasta päron

Tvätta citronen noga i ljummet vatten. Skär med en potatisskalare remsor av det yttersta gula skalet. Pressa ur saften.
Blanda citronskal, saft, vatten, socker, anis och kanel i en kastrull. Koka upp och låt sedan småkoka under lock i tio minuter..
Skala päronen. Lägg dem i lagen och koka dem mjuka. Det tar mellan 10 och 20 minuter. Päronsort och storlek gör att koktiden kan variera ganska mycket. Prova med en sticka. Ta kastrullen från värmen och låt päronen svalna i lagen.
Servera med glass, grädde, créme fraîche, kola- eller chokladsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar