söndag 20 september 2009

Äppel Päppel

Sesamgrädde är skalade sesamfrön som man mixar med vatten så att det blir som en tjock grädde. Hälsosammare och nötigare i smaken än vanlig vispgrädde.

4-5 syrliga äpplen
1,5 dl äppeljuice
2,5 dl vatten
0,5 dl lönnsirap
1 msk kanel
1 msk finstött kardemumma
2 dl vispgrädde eller sesamgrädde
1 dl russin
3 msk solroskärnor

Blanda juice, vatten, sirap, kanel och kardemumma i en låg, vid gryta. Låt koka ihop till en simmig lag (8-10 minuter). Låt äppelbitarna sjuda i lagen tills de är nästan mjuka. Tag upp dem med en hålslev. Lägg dem med den kupade sidan upp på serveringsfat. Täck med folie. Blanda solroskärnor, russin och grädde med lagen i grytan och låt koka ihop i cirka 10 minuter. Häll såsen över äpplena. Servera gärna med glass.

Sesamgrädde:
2 dl skalat sesamfrö
1/2 liter vatten
havssalt
honung
Mixa sesamfröna, först torrt, sedan med vattnet. Smaka av med havssalt och honung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar