söndag 31 oktober 2010

Tyresö slott - en oas











Jag hade visst glömt bort att lägga ut bilderna från en utflykt till Tyresö slott i början av september. Vi fikade ute på en ö i fjärden (jättegott) och sedan gick vi upp till slottet och kollade in heminredningsbutiken och fiket där. Fina grejer. Där finns en krog också. Slottet byggdes åt Axel Oxenstierna och är ett typiskt 1600-talsslott. Nedanför finns en handelsträdgård och ännu en heminredningsbutik. Ett bra ställe att åka till om man är sugen på fika och shopping.

Kusin med stil

När man får en kopp te på kvällskvisten hemma hos min kusin vid Sockenplan får man den så här fint serverad, på en prickig bricka och med en blomma från en Mårbackapelargon. Schysst när folk åbäkar sig litet för ens skull. Vi borde alla åbäka oss litet för varandra, tycker jag.

Pergolan på Stene

Vid barnträdgården på Stene gård i Järvsö hade de byggt en pergola. Precis en sådan här skulle man ha gjort till trädgården. Med segelduk som skydd mot solen. Något att lura på till nästa sommar.

Yxornas bord

Vi var med jobbet på Wetterlings manufaktur i Storvik. De har ett stort härligt bockbord där. Jag vill egentligen ha ett stort gammalt slitet slagbord, men det går ju inte att få tag på utan att bli ruinerad. Men det där bockbordet på yxfabriken var fint...rejält och med patina. Kära VD Julia, om du vill bli av med bordet någon gång så vet du vart du skall höra av dig.

onsdag 27 oktober 2010

One more slice!

Fick Leila Lindholms nya kokbok One More Slice i födelsedagspresent. Å kära nån så mycket god mat! Fick världens pizzasug fast jag äter väldigt litet sådant just nu. Men boken skall komma till heders förr eller senare. Leila är en hejare på bakverk vilket märks i boken. Hon är verkligen en klippa i det svenska kockhavet.

Eld i kakelugnen


Nu har jag äntligen fått ordning på telefon och dator efter serverbytet. Så här kommer bilderna från myset vid kakelugnen i söndags morse. Något av ett antiklimax att lägga in dem i efterskott. Men. Jo. Det var mysigt i alla fall. Längtar till jul. Men först: höstlov!

söndag 24 oktober 2010

En kokbok åt folket!

Jag tycker att Mikkan skall få göra en kokbok. Kan inget bokförlag ta itu med saken? Om det kommer ut 365 kokböcker om året i det här landet så tycker jag gott att hon kan vara en av dem. Som jag ser det finns det helt enkelt inga hinder.

Betraktelser en långsam söndagförmiddag

Kallt ute i dag. Har haft en mysig frukost bredvid kakelugnen. Bacon och ägg och sedan svart chaite med grädde. En skvätt kaffe med grädde och en handfull knapriga valnötter. Tog några bilder på brasan med mobilen och tänkte lägga ut här, men telefonen vägrar synka med min e-post. Kan bero på ett serverbyte som ägde rum i fredags. Dessutom hade batterierna i min kamera laddat ur. Så nu hinner väl brasan brinna ut innan de har laddat. Men ni får tro mig på mitt ord när jag skriver att det var väldigt mysigt, så kommer bilderna litet senare. Läser en bok som jag fick på födelsedagen: "Strindbergs stjärna" av Jan Wallentin. Den är faktiskt väldigt spännande. Man undrar över den där översandade bosättningen som Sven Hedin (den gamla nassekompisen) skall ha hittat i Taklamakanöknen. Är det sant eller? Knappast. Då hade man väl letat efter den. Det måste jag ta reda på.

Det är en del jag kanske skulle kunna ta itu med. Tvätta några fönster på insidan, täta om fönstren i gästrummet, stryka litet kläder eller något. Bor man i ett gammalt hus som länge varit oompysslat finns det alltid något att ta itu med. Men nu tror jag bara att jag skall gå upp och sätta mig i soffan och kolla på Bolibompa med barnet och ta mig en kopp kaffe till. Fritiden är ju bland annat till för att vila upp sig. Man får tänka på det.

Kanske skulle det passa en sådan här kall dag med en Pollo al Diavolo, en Djävulskyckling från Toscana. Marinera kycklingen i olivolja, citronsaft, krossad vitlök och en massa hackad salvia. Enkelt men djävulskt gott. Gör klyftpotatis till. Pesto kan vara gott också.

tisdag 19 oktober 2010

Rekordgod mat på Stene gård i Järvsö





På Stene gård i Järvsö finns en av Hälsinglands bästa lunchrestauranger, kanske till och med den bästa. Allting är jättefräscht och det finns gott om olika sallader. Man får ta hur mycket man vill av den goda vällagade maten. De har alltid vegetariska alternativ. Inga och jag var i Järvsö på uppdrag och frös och eländades, men vi hade bestämt att vi skulle åka och äta på lokal i stället för att ha matsäck. Det var varmt och skönt där, vi blev vänligt mottagna och rundvisade, och när Inga frågade efter vegetariskt sa de att det fanns alltid en sådan rätt på lut. Den här dagen var det bönbiffar. När man har ätit går man in i kaffesalongen och sitter i en gammal skön soffa och dricker kaffe eller Brunkullans te och knaprar på en cookie. Brunkullans teer är verkligen goda. Min favorit är det svarta chaiteet. Rejält kryddat!

måndag 18 oktober 2010

Safhlors igen




Jag var med min kompis Benny på Safhlors och käkade lunch i onsdags. Benny är en kille jag pendlar med och som dök upp hemma hos oss en dag i jakt på gamla trägolv. Han har en jättefin och välbesökt blogg som heter Porslinsbloggen, http://www.porslinsbloggen.blogspot.com/. Den dagen var det "höstig köttfärslimpa" med kantareller och en massa god sallad. Det där goda mörka brödet var som vanligt jättegott. Det är det enda bröd jag ätit sedan i juli, Och kaffet: mums.

lördag 9 oktober 2010

Middag i St Olavs gillesal, restaurang Hov, Jamtli






Rökt röding med friterat tunnbröd. Älgstek med rotsaker, klyftpotatis och getostkräm. Morotskaka med massor av smet uppepå. Gott! Och mörkt och mysigt.

onsdag 6 oktober 2010

Hälsingekebab

Järvsö OCH kebab. A lethal combination. Har inte smakat än.

Middag utan snabba kolhydrater

Ok. Nu skall det avslöjas. Jag har ätit enligt LCHF i några veckor. D.v.s. Low Carbo High Fat. Man undviker snabba kolhydrater och allt som har mer än 5 % kolhydrater. Jag har inte ätit mackor, ris, potatis, pasta eller något med socker i. Bara rent protein, grönsaker och en hel del fett. Resultatet: jag har gått ned en del och känner mig mätt för det mesta. Jag känner mig nästan aldrig sugen på något sött. Det känns bra, helt enkelt. Jag kommer att fortsätta med det här tills jag känner mig nöjd, och sedan kommer jag att börja äta grovt bröd ibland och mer frukt. Men jag är helt klart en kolhydratjunkie och inget blir bättre i mitt liv om jag äter en massa socker och vitt mjöl. Jag tycker också att magen håller sig väldigt lugn och fin när jag undviker det. Jag tycker egentligen det är OK att äta kaffebröd, pajer o.s.v., men jag tror inte att man skall äta det varje dag. Ovan en typisk LCHF-middag. Hemrullade köttbullar med grädde i smeten och en god aioli samt ett par tomater. Samt litet persilja. Barnet fick ett par potatisar till det.

tisdag 5 oktober 2010

Äntligen japanskt i Hofors




Det har öppnat en ny sushirestaurang i Hofors. Den heter Daikichi och ligger mellan systemet och blomsterhandeln. Bara ett kvarter från gallerian. En klassisk femtonbitars kostar 140 kronor. De har även barnmeny. Vi provade den i kväll och det var jättebra. Se till att stödja den om ni gillar japanskt så den inte går omkull på en gång!

Sahflors i dag igen


Min arkeologisyster Anna S och jag var på Sahflors och åt lunch igen. Det var lika gott som vanligt. Och det där hårda brödet! Men i morgon är man åter i matlådornas gyllene värld.

måndag 4 oktober 2010

Mat på Valbostreet!

Jag har fått kontakt med en kul, matintresserad kille på Facebook: Peter Ågren. Det visade sig att Peter jobbar med mat, driver Valbo Food Club (i Gästrikland så klart!) och en hemsida som heter http://www.valbostreet.se/. Hämtar en text från hemsidan: "Syftet är att inspirera och motivera till att hitta goda maträtter, gärna på ekologiska och närodlade råvaror fria från onödiga tillsatser, som man med god ekonomi och storvariation själv skall kunna laga hemma till familj och vänner. Upplysa oss konsumenter om olika produkter med dess olika mervärden, smak, klimatsmarthet och rättvisa förhållanden i livsmedelskedjans alla led".

Kolla in den, den är till nytta och glädje för dig också!


Fick en hälsning i går från Peter som skrev:
"Har du provat baka bröd med äpplen i?
Jag har även gjort vildjäst med rivna äpplen, honung, rörsocker och vatten. Tar en vecka ungefär".


Här kommer Peters recept:

Peters lättbakade Äppelbröd

4 dl fiber havregryn
12 dl lantvete
1 dl hela linfrön
1 dl krossade linfrön
2 dl russin
2 dl valfria nötter
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
3 st äpplen, rivna
ett par msk honung (sirap funkar också)


1. Blanda torrvarorna. Tillsätt fil, rivet äpple och honung. Blanda noga.
2. Häll "degen" i 2 brödformar, 1,5 liters, smörade och bröade.
3. Grädda i 175°C i ca 75 minuter. Låt brödet svalna på galler.

söndag 3 oktober 2010

Städat bland etiketter

Har ägnat förmiddagen åt att rensa litet bland etiketterna, så det skall bli mindre rörigt. Det tar en väldig tid. Nu hann jag till "likör". Men nu måste jag faktiskt gå och titta vad jag skall laga till lunch, så mitt lilla barn inte blir alldeles undernärt och kraftlöst. Fortsätter städa på eftermiddagen om tillfälle ges.

Zucchini på komposten

Zucchinin växer uppe på högen med löv som vi dragit ihop under några år. Blommorna är fina. Dem kan man fylla med ricotta och annat gott, och fritera. Väldigt mumsigt. Själva zucchinin lägger man i sallad, ugnsbakar eller river och har i olika röror. Den smakar inte så mycket i sig själv, så man kan krydda en del. Den gillar tydligen att växa på komposten!

lördag 2 oktober 2010

Trattkantareller

Såg att Mikkan, min favoritmatbloggare, har lagt ut receptet på sin goda trattkantarellsoppa. Någon frågade henne vad man gör med torkade trattisar. Jag har ett tips. Man lägger dem i blöt i ett par timmar, och sedan kokar man dem några minuter. Därefter fräser man dem tillsammans med lök och litet vitlök i en panna, och häller sedan på en burk crème fraîche eller ett paket grädde. Smaka av med salt och litet worchestershiresås. Detta häller man på rykande nykokt pasta.

Präktigt värre

Nu har jag sett hur det blev i Arbetarbladet. Ylva skriver väldigt fint, och det var fina bilder, men jag är definitivt inte så där flitig som det kan verka där. Jag har inte gjort alla de där sakerna i år, och absolut inte alla de där sakerna på en enda gång samma år. Jag jobbar ganska mycket, och mitt jobb är ganska uppslukande, och ibland hinner jag inte med städningen hemma riktigt och så där. Jag vill bara få fram att det inte är meningen att stressa upp andra utan budskapet är: man gör vad man hinner och har lust med, och det får räcka. Jag har blivit en stor anhängare av "good-enough"-tänkandet. Ett fläckfritt hem var möjligt när det fanns hemmafruar, och är möjligt nu om man har råd med städhjälp, men vi andra får helt enkelt finna oss i att vi inte hinner med allt. Särskilt inte när man har småbarn.

Äppeltosca

Deg:
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
4 rivna syrliga äpplen
2 msk strösocker
saft av 1/2 citron

Glasyr:
50 g smör
mandelflis
1/2 dl ströscker
1 msk tunn grädde
1 msk vetemjöl
rivet skal av en citron

1. Nyp ihop degen och kyl den.
2. Blanda rivna äpplen, socker och citronsaft.
3. Lägg alla ingredienser till glasyren utom citronen i en kastrull och smält under omrörning till en tjock smet.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen och klä en pajform. Lägg i äpplena och bred över glasyren smaksatt med citron. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, dä-refter ytterligare 5-10 minuter med enbart undervärme. Serveras ljummen.

Äppelhirs

Hirs är ett ganska bortglömt sädesslag, men väl värt att prova. Finns på hälsokosten!


Äppelhirs

4 portioner

500 g hirs
3-4 syrliga äpplen
200 g mandel
4 dl vatten
1 msk rivet citronskal
3-4 msk lönnsirap
kanel efter behag

Koka hirsen i dubbla mängden vatten under lock. Följ instruktionerna på paketet. Klyfta äpplena och låt dem koka med de sista 10 minuterna. Mixa mandeln torrt. Tillsätt sedan vattnet litet i taget. Smaksätt mandelmjölken med citronskal och hälften av lönnsirapen.

Lägg hirsen i en eldfast form och häll mandelmjölken över. Stick litet med en gaffel så att mjöken rinner ned ordentligt. Ringla över resten av lönnsirapen och strö över kanel. Grädda lådan i cirka 15 minuter i 200 graders ugnsvärme.

Äppelvetebröd

Nu när det blir litet äppeltema i morgon tänkte jag att jag skulle lägga ut fler recept med äpplen. Här är ett på äppelvetebröd.


Äppelvetebröd

2 kakor

25 g jäst
75 g smör
2.5 dl mjölk
2 äggulor
1/2 krm salt
1/2 dl socker
8-9 dl vetemjöl

Fyllning:
6 äpplen
150 g mandelmassa
2 msk socker
1 1/2 tsk kanel
2 msk smör

Smula jästen i en bunke och rör ut den med litet av mjölken. Smält smöret, tillsätt resten av mjölken och värm till 37 grader. Häll den fingervarma vätskan över jästen och rör om. Tillsätt äggulor, salt och socker och det mesta av mjölet och arbeta till en deg. Låt jäsa 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela degen i två delar. Kavla ut dem till två runda kakor. Skala och skiva äpplena tunt. Riv mandelmassan direkt över degen. Lägg på äppelskivorna och strö över kanel och socker. Klicka till slut över smöret. Låt kakorna jäsa i cirka 10 minuter. Grädda i 20 minuter.

Arbetarbladet i morgon

I morgon kommer reportaget i Arbetarbladet där jag babblar på om vad man kan göra med äpplen. Jag hoppas verkligen att jag sa något vettigt. Jag undrar hur många som kommer att gå in och läsa nu när det står om bloggen i tidningen. Känner litet press att behöva uppdatera bloggen litet oftare nu. Alla ni som är besökare för första gången: jag har inte alltid tid att göra inlägg varje dag, men jag gör så gott jag kan. Det finns gott om gamla inlägg och recept att kolla på.

fredag 1 oktober 2010

Mysfika på logen på Slarsollas





Slarsollas fäbod. En levande fäbod i Mom, Ovansjö. Vi fick hembakt tunnbröd efter ett Ovansjörecept. Hemgjort Bregott, koost, getost. Jättegott, Anna Karin hade dukat upp i logen och tänt lyktor och ljus.

Julia är en bullmamma


Ett besök hos Julia på Wetterlings manufaktur. Julia hade bullat upp med mandelkubb och bullar i ett trätråg. Vi kastade yxa och käkade bullar i solskenet.

Trattoria Cinque



Vi var på Cinque vid Södertorg i Gävle med jobbet. Förrätt: bondbröd med tomat och vitlök. Gott. Mycket vitlök. Huvudrätt: Oxbringa med parmesangratinerad potatispure' (tror jag), God med tydliga inslag av rosmarin. Kanske liiiitet mycket att skära bort. Efterrätt: en väldigt chokladig chokladbakelse med en sanslöst god mandelkrokantglass. Synd att man var så trött och höll på att bli förkyld bara. Jag körde bil så jag drack inget vin heller. Men Pellegrino är alltid bra.