lördag 10 september 2011

Pajkastning

Vi åt av äppelpajen och konstaterade att det förmodligen var den godaste vi ätit (något partiska var vi ju). Sedan skulle jag bära ned formen när den låg på en skål med ostbågar bland alla andra grejer på brickan. Varpå pajen flög av och gjorde ett antal sartomortaler nedför trappen och varenda gnutta åkte ur. Jag grämer mig fortfarande. Jag hade velat ha den till förmiddagsfika i dag. Men å andra sidan var den ju ganska lätt att göra.

fredag 9 september 2011

Min kanongoda äppelpaj!

 Gör en pajdeg på vanligt sätt på 3 dl vetemjöl, 100 gram smör och tre matskedar kallt vatten. Grädda skalet i 5 minuter i 200 grader. Vispa under tiden ihop 3 dl grädde, 2 stora eller 3 små ägg, 1 1/2 dl socker, 1 msk vaniljpulver och 1/2 msk nystötta kardemummakärnor. Skiva tre- fyra äpplen tunt och lägg i pajskalet. Häll i smeten och grädda i fyrtio minuter i 175 grader. Servera med glass eller löst vispad grädde.
 Mums!

En älgstek en fredagkväll i september

Barnets pappa har varit på älgjakt i Härjedalen hela vecka. I dag skulle han komma hem och jag tänkte göra något extra. Dessutom försöker vi tömma frysarna inför alla höstens jakter. Jag tog fram något som det stod "Stor stek 2009" på. Meckade ihop en tjock röra av massor av finhackad färsk salvia från landet, 1 dl whisky (hade en flaska Longmorn), 1/2 dl vermouth, fem klyftor riven vitlök, svartpeppar och 1 dl olivolja. Steken lades i en eldfast form och smetades in med denna starkt doftande röra. Sedan fick den steka på 175 grader i ugnen i ungefär en och en halv timme. Temperaturen inne i steken skulle upp till 70-75 grader. Det blev en väldigt god och knaprig yta på steken. När den kommit ut ur ugnen och låg och vilade ströddes den med flingsalt och litet extra hackad salvia. Till detta kokade jag ihop en sås på skyn från steken, 3 dl grädde, 3 msk nygjord plommonmarmelad med kanel och kardemumma, worchestershiresås och en gnutta salt. Hade även en bea som backup. Klyftpotatis och grönsallad. Mumma.

måndag 5 september 2011

Snaps enligt herr Ulfstand

På Glimmingehus köpte vi denna påse med snapskryddor. Bara sådant som herr Jens Ulfstand gillade under det sena fjortonhundratalet. Snart åker de i flaskan!

Kyckling med parmesantäcke och ugnsbakade äpplen

Lägg kycklingfileer skurna i skivor eller bitar i en oljad eldfast form. Rör ihop 2 dl crème fraîche med så mycket grovriven parmesan att det blir en tjock stadig röra. Klicka ut den över kycklingen. Grädda i ugn, 200 grader, 30-40 minuter eller tills täcket fått en fin gyllenbrun färg. Strö över litet finhackad färsk rosmarin. Lägg några äpplen i bitar i en annan oljad form. Sätt in i 200 grader i 15 minuter. Ta ut formen, ringla över ca 1 dl flytande honung och strö över grovsalt eller flingsalt. Sätt tillbaka i ugnen, baka i 10-15 minuter till. Strö över finhackad rosmarin eller salvia. Till det: till exempel hastigt kokad broccoli och kokt potatis.

Farstun framskrider

Köpte en stol till farstun på loppis i lördags. Jag hade tänkt man skulle kunna sitta där, fika och kika ut på gatan. Det är litet kvar att göra, hyllor att sätta upp o.s.v. Men det går framåt.

Med salvia och äpplen

Jag tänker mig något sådant här: man tar en skinka och gnider in med honung, vitlök och salt. Strör över ett tjockt lager färsk hackad salvia. Steker den i ugnen så lång tid som den kräver. Till detta ugnsbakar man åpplen med honung, salt och rosmarin. En form med klyftpotatis eller hasselbackspotatis. Vill man ha en sås till kan man röra ihop 2 dl crème fraîche, litet majonnäs, ett uns riven vitlök och ett par matskedar Hot & Smoky Barbecue Sauce. Låter det inte gott? Föreställ dig dessa dofter blandas och sprida sig i köket. Perfekt en kall och blåsig höstdag.

söndag 4 september 2011

Mormors matta

Jag var ute i Stockholms skärgård och hämtade den här mattan för ett par veckor sedan. Min mormor vävde den för länge sedan. I många år har den haft sitt hem på min mosters lantställe på en ö utanför Vaxholm. Nu var det dags för den att flytta. Den är två meter bred och rätt tung, så jag hade en pirra och spännremmar för att frakta hem den. Jag skall nog lägga den uppe, i myshörnan vid Karl-Johan-soffan.

fredag 2 september 2011

Oregano överallt

Oreganon blommar med en särskild djup lila färg i september. Hade jag vetat hur fort oregano sprider sig hade jag nog planterat den i en hink från början. Nu är den överallt i kryddlandet, och även i rabatten nedanför köksfönstret. Den försöker också ta över det lilla som är kvar av grusgången. Den är svår att få bort. Men det doftar underbart, och den är god på pizza, och den är mycket fin i små buketter. Funkar fantastiskt bra att torka. Jag gjorde sylt på den en gång, och det var verkligen speciellt.

Malört

Malört. Till att krydda besk. I absinth, vilket Toulouse Lautrec och hans polare drack så mycket av att det till slut blev förbjudet. Malört heter Tjernobyl på ryska. Vi använder den bara till hemgjord besk, och ibland till risvin med malört, vilket blir ett bra matlagningsvin. Ett av Anne-Marta Borgens påhitt, så klart.

Björnbär

I år har vi ett tiotal bär på björnbärsbusken nedanför köksfönstret. Som bäst har vi fått ungefär ett tjog mogna bär. Vi bor nog litet för långt norrut för att det skall bli fler. Därför förstår ni att det aldrig blir sådana mängder att man exempelvis kan lägga dem i en paj. De konsumeras medan man står i snåret och lurar. Men det är vansinnigt snyggt med björnbär.

När är de mogna?

Två fikon sitter på fikonträdet vi köpte i Trosa i våras. Vi kikar på dem varje dag och undrar om de går att äta snart. Kanske äter vi dem till förrätt med tunt skivad färsk mozzarella och litet parmaskinka.

Som vid Medelhavet i Gästrikland

Fikon och lavendel vid trappen. När man kommer ut och möts av detta känns det förvillande likt vår greklandssemester för två år sedan. Det är så kul att det går att ha det så på våra breddgrader.

Nytt från Kupan

Fyndade de här på Kupan i Gävle. Superbilligt. Skulle tro att de är tillverkade på 1920-talet, men jag kan ju ha fel. Nu skall det sättas upp fler hyllor i mitt nästan färdigmålade kök, och sedan skall de här upp på en av de hyllorna. Det blir fint det. Visas här, förhoppningsvis inom kort.

Gudagott

Efter att ha gått en skördesväng i trädgårdslandet och till plommonträdet sent på eftermiddagen denna underbara och soliga septemberdag har man bara en tanke: naturen är god. The Universal plot?

tisdag 30 augusti 2011

Carpaccio och hjortron sent i augusti


Vi bjöd hem grannarna sista lördagkvällen i augusti. Det var varmt, så vi kunde sitta ute hela kvällen utan att frysa. Vi hade gjort carpaccio enligt ett recept som jag hittade i en bok om italiensk husmanskost. Carpaccion gör man på tunt strimlat nötkött (vi använde älgkött) som man marinerar några timmar i citron, vitlök och olja och sedan beströr kraftigt med tunt skivad fänkål och parmesan. Till efterrätt hade vi hjortron med vaniljglass. En klassiker. Vi eldade i eldkorg och tände ljus och lyktor i den svarta augustinatten. Sanslöst mysigt.

Linblommor

Jonas köpte lin på marknaden. Det skall jag också göra, tänkte jag, och hänga upp i taket. Men när jag kom dit så var de slut. Bättre lycka nästa år. Eller på skördefesten i Gysinge.

Brända mandlar i Grytnäs


Den här mannen gör Sveriges godaste brända mandlar. Jag vet inte vad han heter, men han står och kokar och säljer brända mandlar varje år på Medeltidsdagarna i Grytnäs. Jag står och köar i ungefär fyrtio minuter varje år, och sedan köper jag en fem-sex påsar, men de räcker alltid bara några dagar. Doften brukar sprida sig över hela marknaden så att man känner den vart man än går, vare sig man står och känner på ekologiska morötter eller smakar på enbärsdricka.