söndag 20 mars 2011

Ät mer bär!



Ät massor av bär. Det är ganska litet socker i dem, och de innehåller en massa fina grejer. Vitaminer, fibrer, antioxidanter. Lägg dem i naturell yoghurt och strö över rostade frön av något slag. Eller gör en sås till chokladmousse. Ha dem till mellis med en klick créme fraîche. Eller lägg dem i en form, riv över vit choklad och sätt in dem i ugnen. Använd dem i olika raw food-rätter. En snabb god sylt gör man av hallon och mosad banan. Björnbär är goda till ost och vin. Eller i en sallad med en dressing med limesaft och litet rivet limeskal. Annars kan man bara hälla upp dem i en skål, ta en stor sked och frossa i den underbara smaken. Vet ni förresten att "hallon" är ett speciellt svenskt ord som inte finns i något annat språk. Språkforskarna har inte kunnat enas om varifrån det kommer. Annars finns det ju inte särskilt många ord som inte är låneord. Kanske man tyckte hallon var så goda på stenåldern att man hittade på ett namn som sedan aldrig byttes ut. Så tror jag att det har gått till i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar