torsdag 29 oktober 2009

Allhelgonafest

Vi har pratat om vad vi skall äta i Allhelgona (vägrar kalla det Halloween, i Sverige firar vi Alla helgons dag). Jag kom på att vi kan laga Nigella Lawsons indiska festmåltid som jag skrev av ur ett program häromveckan. Vi återkommer till detta. Måste hitta receptboken först i alla drivor av böcker, papper och tidningar.

Ode till riktig mat

Just avslutat två veckors jobb i Dellenbygden, Hälsingland. Inte blir det så bevänt med maten när man är ute i skogen hela dagarna. Vi hade av olika skäl ingen bod att värma mat i. Det är underbart att vara ute, och det är så vackert, men det blir ju bara en massa mackor, risifrutti, yoghurt, kokta ägg, konstiga färdigpaketerade mellanmål och en massa mosig frukt. Man blir jävligt trött på den där maten efter några dagar. Kollegerna trugar på en Ballerinakex med pepparkakssmak och småkakor, och det är faktiskt så gott när man har jobbat hårt halva dagen, att det är svårt att låta bli dem. Jag saknar skogen, men det är bra skönt att få riktig mat till lunch, och att man kan laga den som man vill ha den. I går var jag på Alps på Brynäs och åt kyckling i kokosmjölk med röd masamacurry och fräscha nywokade grönsaker. Gud vad gott det var. Och man fick verkligen rejäla portioner. Jag läste att många äldre får alzheimers och andra sjukdomar just för att de ofta inte får någon ordentlig lagad mat utan sitter och dräller med te och skorpor. Jag skulle aldrig stå ut. Efter tre dagar med mackor vill man helst av allt ha en varsamt stekt bit lax, massor av grönsaker och kanske några kokta potatisar.

söndag 18 oktober 2009

En kul present

Fick en råsaftcentrifug i födelsedagspresent. Har önskat mig en sådan jättelänge. Nu kan vi göra egen äppeljuice på löpande band. Man stoppar i hela äpplen med skal, kärnhus och allt upptill, och nedtill kommer det ut en otroligt god äppeljuice. Vi har även testat apelsin och vindruvor.

Tomater, tomater, tomater



Kylan kom snabbt. Vi fick ta in de klasar av tomater som inte hade mognat än. Det var ganska många. Läste i Anna Bergenströms Under valnötsträdet att hon brukar hänga sina i taket i köket för att de skall mogna efter inomhus. Vi har hängt våra på en hängare vid balkongdörren. Varje dag är det ett tiotal nya tomater som har mognat. Ganska trevligt att gå där och småplocka. Hinner vi inte äta upp dem tänker jag göra Jamie Olivers hemgjorda ketchup. Ketchup är (precis som chutney) en indisk sås som engelsmännen smott och så gott som gjort till sin egen.
Jamie Olivers hemlagade tomatketchup
ca 5 dl
1 stor rödlök, skalad och grovhackad
1/2 fänkål, ansad och grovhackad
1 stjälk bladselleri, rensad och grovhackad
en tumstor bit färsk ingefära, skalad och grovhackad
2 skalade och skivade vitlöksklyftor
1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
en knippa basilika, stjälkarna hackade, bladen hela
1 msk korianderfrö
2 kryddnejlikor
1 tsk nymalen svartpeppar
flingsalt
500 g ekologiska tomater av bästa kvalitet, delade på mitten
500 g hackade burktomater
eller 1 kg ekologiska tomater, hackade
3 1/2 dl kallt vatten
2 dl rödvinsvinäger
70 g råsocker
Lägg alla grönsaker utom tomaterna i en stor, tjockbottnad kastrull. Tillsätt rejält med olivolja samt ingefära, vitlök, chili, basilikastjälkar, korianderfrö och kryddnejlika. Krydda med pepar och en rejäl nypa salt.
Låt puttra sakta på svag värme tills ingredienserna har mjuknat (10-15 minuter). Rör om då och då. Tillsätt alla tomater samt 3 1/2 dl kallt vatten. Låt koka upp och sedan koka sakta tills hälften av vätskan har kokat bort.
Tillsätt basilikablad och kör sedan såsen i matberedare eller mixa med stavmixer. Pressa den därefter två gånger genom en sil så att den blir len och blank. Häll upp såsen i en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Ställ kastrullen på värmen och småkoka tills såsen har reducerat och tjocknat till ketchupkonsistens. Justera kryddningen efter smak.
Ös upp ketchupen på steriliserade flaskor. Försegla flaskorna väl och låt dem stå svalt och mörkt, eller i kylskåp. Ketchupen håller sig ett halvår.

söndag 11 oktober 2009

Det rutiga golvet

Innan vi rev ut linoleummattan i köket hade vi rutigt golv. När vi flyttade in var det en klibbig matta med guldstänk från sextiotalet som var omöjlig att få ren. Jag fick för mig att den skulle målas. Vi kröp om kring och ritade upp rutor över golvet med en mall. Sedan var det ett evigt maskerande och målande innan det var klart. Det blev hur ballt som helst, särskilt eftersom rutorna inte var riktigt jämna, vilket skapade en lätt känsla av sjösjuka. Det kändes ungefär som i The riddle med Nick Kershaw. Underbart. Alla som kom häpnade över detta speciella golv. Det som fick oss att riva ut mattan var att varenda litet skräp syntes alldeles för bra på den målade ytan. Det var sanslöst jobbigt, man kunde dammsuga och torka på förmiddagen och på eftermiddagen såg det ut som en skräphög. Det var inte värt det. Nu har vi tagit fram plankgolvet och oljat med vitpigment. Jättefräscht, lättstädat och tvärt emot vad man kunde tro så syns inte smuts och fläckar särskilt bra på det heller. Det kan verkligen rekommenderas. Funderar på att vitpigmentera golven i hela bottenvåningen. Ett par jobbiga korkmattor som måste ut först, bara.

En sen Jenny

Plötsligt fick Jenny Duval för sig att hon skulle blomma igen. Trevligt med eftersläntrare i trädgården.

Grönkål


Vi har en rad med grönkål i landet. Bland det godaste och nyttigaste man kan äta. Helt och hållet underskattad i detta land. Förra året hade vi inte så mycket, så då skördade vi den på julafton och gjorde 1/gräddstuvad grönkål till julskinkan (MUMS!) 2/dekoration på skinkfatet. Den är mycket mångsidig. Om man hackar den kan man göra nästan vad som helst med den. Här är två recept:

Gräddstuvad grönkål till julskinkan

4 personer

1 pkt fryst eller 3 dl hackad färsk grönkål
2 msk smör
3 dl grädde
en nypa salt

Fräs grönkålen sakta i smöret. Den får inte bli bränd. Häll på grädden och sjud sakta tills stuvningen tjocknat. Tillsätt salt och smaka av.



Spaghetti med grönkålssmör och valnötter

4 personer

1 pkt grönkål, tinad och avrunnen
75 g smör
en nypa salt
1 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
1/2-1 dl grovt hackade valnötskärnor

Smält smöret i en kastrull. Lägg i grönkål och krydda med salt, vitpeppar och vitlök. Värm men koka inte kålen. Häll upp den kokta spaghettin i en stor skål. Slå grönkålssmöret över och rör om. Strö de hackade valnötterna över.

lördag 10 oktober 2009

Ett höstrecept

Ett höstrecept att prova. Salladen är oerhört nyttig, innehåller bara ingredienser som hämmar inflammationer i kroppen och håller en frisk. Och det är gott! Prova att knapra på rå brysselkål, det är inte alls tokigt. Många har fobi mot brysselkål. Mitt råd är: kom över det!

Sallad på brysselkål

500 g brysselkål
1 äpple
1/2 röd lök

Strimlas och blandas i en skål. Jag brukar ha en dressing på olivolja och citron till.

Vad synd

Det låg en lapp i postlådan. Så här stod det:

"Dags för surströmming i Erik-Jöns Nystun i Bro lördag 10 okt kl. 16.30. Vi tar upp potatis ur landet. Hämtar hamstrad surströmming i källaren. Pelle hackar löken och tomaterna. Hårt tunnbröd, smör, ost och messmör finnes. Övriga konstiga tillbehör tar var och en med sej själv.
Välkommen
Margareta och Pelle"

Tammefan en av de trevligaste inbjudningar jag fått. Så otroligt synd att jag och Lill-M fortfarande är hemma och snorar och hostar. Hoppas hoppas hoppas att det blir fler gånger. Mer sånt!

Byte av spännande hemgjorda matvaror

Vi har inlett ett matutbyte med min kompis Ulli och hennes kille Johan. Om man har rört ihop någon ny spännande grej därhemma, så skickar man iväg ett smakprov till det andra lägret. Det var deras idé. En idé fin som snus. Vi provar ju nya grejer hela tiden, så då är det ju inget extra besvär med att ge bort en burk sylt eller örtsalt eller så. Den första sändningen har anlänt. Den kom litet på omvägar, men nådde mig till slut. Det var ett jättegott hembakat hårt och tunt bröd, med sesamfrön på. Det var ett lyckat intro till matbytet. Litet spännande så där, som en liten liten glimt av julafton.
Nu har vi vår första grej klar att skeppa över. Leveransen kommer att ske nästa vecka om allt går väl. Det skall bli en överraskning, så jag skriver inte här vad det är, men jag kan åtminstone berätta att det börjar på bokstaven f. Fortsättning följer.

Paranötsolja


Köpte en jättegod olja till sallader. Paranötsolja. Närmare bestämt kallpressad och ekologisk paranötsolja från nötsamlare i Peruanska Amazonas. Gourmet Extra Virgin. Har haft den på machésallad med litet lime och det var mycket gott. Oljan smakar väldigt mycket av paranöt, ganska sött egentligen. Den säljs av North & South Fair Trade. Var köpte jag den? På församlingshemmet i Grytnäs utanför Avesta. Men ge inte upp för det, North and South Fair Trade håller till i Wrångebäck i Hjo, och har telefonnummer 0503-20001.

The sacred chamber


Vår matkällare. Vad glada vi är att det fanns en sådan i huset. Jag tänker inte ta någon bild med dörren öppen förrän vi har litet mer ordning där inne, för så fåfäng och mån om mitt rykte är jag i alla fall. Där inne finns en massa sylt, äppelmos, vinäger, saft, blåbärsdricka, glögg, konserver i mängder, en del vin och öl, likörer, nyvärpta ägg, hembryggt plommonvin och mycket annat. Jag tycker dörren är så fin. Det var en fin vana att ha liggande spont på dörrar till ekonomiutrymmen.

tisdag 6 oktober 2009

Vilken köttfärssås!

M har hittat på en ny köttfärssås. Den är mycket, mycket smarrig. Inte alls åt det italienska hållet, utan kanske litet mer franskt eller så. Den är helt klart värd att pröva när höstregnet piskar mot rutan och man har några öl i kylen.


M's goda köttfärssås med rotselleri och grädde

4 personer

3 msk olivolja
200 g riven rotselleri
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 dl tomatketchup
salt och peppar

Fräs rotselleri, köttfärs, lök och vitlök i stekpanna eller gryta. Tillsätt grädde och ketchup och smaka av med salt och peppar. Servera till valfri god pasta. Mums!

Citronnette

Ett provencalskt recept. Serveras till stekt fisk, späda salladsblad eller kronärtskocka.

1 tsk Dijonsenap
saften av 1 citron
6 msk olivolja
nymalen svartpeppar
1/2 tsk krossad färsk koriander
salt

Rör senapen i en skål med citronsaften och sedan med oljan tills blandningen är jämn. Peppra och tillsätt koriander och salt. Rör hela tiden.

Jämtröding

4 portioner

4 stycken 200 grams rödingar

Panering:
1 dl vetemjöl
1-1 1/2 tsk salt
vitpeppar

Stekning: 50 gram riktigt smör

Kryddsås med messmör:
4 msk finhackad gul lök
4 msk finhackad gräslök
1-2 msk smör
3 dl vispgrädde
1 1/2 msk finhackad dill
2 msk messmör
salt

Skrapa, rensa och skölj rödingarna . Låt huvud och fenor sitta kvar.
Vänd fiskarna i paneringen. Stek dem vackert bruna. Fisken är färdig när det går lätt att dra loss en fena.
Fräs löken genomskinlig tillsammans med gräslöken i litet smör. Tillsätt grädden och låt såsen koka ihop litet. Rör i dillen och messmöret. Smaka av såsen med litet salt.
Servera fisken med den heta såsen, kokt potatis och en fräsch sallad.

Citronlax

6 portioner

Sätt ugnen på 225 grader. Skär 600-800 gram laxfilé i portionsbitar. Lägg dem på ugnssäkert fat. Krydda med salt och peppar. Blanda 2 dl crème fraîche med rivet skal och saft av 1/2 citron, 1 tsk fransk ljus senap, och 1 tsk salvia. Bred blandningen över laxen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Kreolsk sylt

Ett annat recept för överblivna bananer. Hämtat ur boken Mat för alla sinnen av Natalie Hambro. Kanongott på rostat bröd, men kanske inte till frukost. Se upp med att äta för mycket innan du skall köra bil.

4-5 burkar

1 1/2 kilo bananer
1 kilo strösocker
2 1/2 dl vatten
2 stora citroner eller 3 limefrukter
ca 1/2 tsk malen kanel
1 1/4 dl rom

Skala och skiva bananerna. Förväll dem i kokande vatten i en minut. Låt dem rinna av. Koka en sockerlag på sockret och 2 1/2 dl vatten. Lägg i bananerna och koka i 25 minuter. Skala under tiden citronerna eller limefrukterna med potatisskalare och se till att det vita innerskalet blir kvar på frukten. Strimla skalet fint och förväll det i 2 minuter. Pressa frukterna och häll saften över bananerna tillsammans med skalet och kanelen. Låt tjockna i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då. Lyft av värmen, häll i rommen, rör om väl och häll upp på burkar.

Bananpaj med yoghurt

Har en massa bananer över som ligger och blir bruna. Det är då man använder dem i matlagningen. Hittade det här receptet i en av receptböckerna.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
6 bananer
1 1/2 dl naturell yoghurt
rivet skal av 1/2 apelsin

Degen knådas ihop, ställs svalt en halvtimme, kavlas sedan ut i en pajform och prickas litet med en gaffel. Mosa bananerna och arbeta in 4 msk yoghurt. Häll bananblandningen i formen. Skeda över resten av yoghurten och dra sedan en kniv igenom för dekorativ effekt. Strö rivet apelsinskal över. Grädda i 200 grader i 25-30 minuter. Låt pajen svalna i formen. Servera den kall.

Nyskördat


Skörda är väl ett härligt ord. Jag misstänker att det är gammalt och fornsvenskt. Nu slog jag upp ordet i min etymologiska ordbok. Norstedts Våra ord och deras ursprung. En sådan bok måste man ha, annars vet man inte ett skit om det språk man använder varje dag. Där står att ordet skörd är fornsvenskt och kommer av skärande, vilket, sluter jag mig till, borde härröra från den allra tidigaste odlingen i vårt land då man använde skäror när man skördade. Bronsåldern, antar jag. Det är fascinerande hur de ord som är förknippade med våra mest grundläggande behov har hängt med från fornsvenskan.
I helgen som gick var det frost, och då skördade vi våra kronärtskockor. Vi åt dem med smör och salt. Några riktigt späda har jag hängt upp på tork och skall göra en bukett av. I januari är det dags att så nya.

Månadens citat oktober

"Krinolina, din gamla kastrullhäxa!"
Mattias K. Andersson

Förkyld och uttråkad

Är hemma och är förkyld. Kan inte göra ett smack utan att bli alldeles matt och svettig. Har inte en bok hemma som jag inte läst. Tämligen värdelöst efter det att man sett Australias Next Top Model tre gånger. Och Våra Bästa År. Varför äter de aldrig i den serien? Den har gått i 38 år eller nåt och de där människorna har aldrig fått i sig en matbit. Jag är säker på att det är därför de hittar på så mycket tok hela tiden. Och det är därför det går så j-a sakta jämfört med realtid. För litet vitaminer och Omega 3. Jag skulle vilja dyka upp där på ett riktigt beskäftigt vis och tvångsmata dem. Flytta fokus från konstiga ockulta maskiner och utomkroppsupplevelser till en redig älgstek med potatis. Särskilt den där John Black skulle jag steka några rejäla strömmingar åt. Fy vilket träligt liv de verkar ha. Aldrig en chokladbit ens. När jag blir frisk skall jag aldrig kolla på den där serien igen.

Läste om en ny film i DV i morse. Julie och Julia. Den handlar om mat iaf. Den skall jag kolla in. Älskar matfilmer. Sist såg jag No reservations med Catherine Zeta Jones. Hon är alltid skitsnygg och i filmen lagar hon och den manliga stjärnan en massa god mat. Men inte bara det, utan den var dessutom bra. Budskapet var: sluta var ett control freak, släpp taget och våga prova något nytt.