söndag 11 oktober 2009

Grönkål


Vi har en rad med grönkål i landet. Bland det godaste och nyttigaste man kan äta. Helt och hållet underskattad i detta land. Förra året hade vi inte så mycket, så då skördade vi den på julafton och gjorde 1/gräddstuvad grönkål till julskinkan (MUMS!) 2/dekoration på skinkfatet. Den är mycket mångsidig. Om man hackar den kan man göra nästan vad som helst med den. Här är två recept:

Gräddstuvad grönkål till julskinkan

4 personer

1 pkt fryst eller 3 dl hackad färsk grönkål
2 msk smör
3 dl grädde
en nypa salt

Fräs grönkålen sakta i smöret. Den får inte bli bränd. Häll på grädden och sjud sakta tills stuvningen tjocknat. Tillsätt salt och smaka av.



Spaghetti med grönkålssmör och valnötter

4 personer

1 pkt grönkål, tinad och avrunnen
75 g smör
en nypa salt
1 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
1/2-1 dl grovt hackade valnötskärnor

Smält smöret i en kastrull. Lägg i grönkål och krydda med salt, vitpeppar och vitlök. Värm men koka inte kålen. Häll upp den kokta spaghettin i en stor skål. Slå grönkålssmöret över och rör om. Strö de hackade valnötterna över.

2 kommentarer:

  1. grönkál är riktigt god, jag bor ju i ett omráde i tyskland där det äts i massor.. jag älskar det till stekt kassler!

    SvaraRadera
  2. Jaså, äter man det mycket i Tyskland? Det visste jag inte. Hur hamnade du egentligen där bland all grönkål? Krinolina

    SvaraRadera